Agencije za statistiku Kosova

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, ove godine je, od januara do septembra, broj ljudi koji traže posao za 92.352 veći nego prošle godine u istom periodu, piše Koha.

Do septembra 2019. registrovano je 105.711 osoba koje traže posao, dok su za isti period ove godine registrovana 198.063 lica.

Za isti period prošle godine u ovoj kategoriji registrovane su 46.562 žene i 59.149 muškaraca, dok su u 2020. godini 89.343 žene i 108.720 muškaraca.

Predstavnici privatnog sektora od početka pandemije kovid-19, izrazili su zabrinutost zbog finansijske situacije, a među najglasnijim sektorima je ugostiteljstvo. Oni su protestovali protiv mjera koje je vlada preduzela u pokušaju da spreči širenje koronavirusa, za koje kažu da koče njihove aktivnosti.

Vlada je obećala da će kroz Zakon o oporavku pomoći preduzećima, ali ovaj zakon ne dobija podršku u parlamentu. U prvom čitanju, ovaj zakon je na dnevnom redu bio šest puta u Skupštini, da bi sedmi put dobio potrebne glasove. Ali u drugom čitanju još uvijek nije usvojen.

Privredne komore insistirale su na usvajanju zakona, kako bi preduzeća mogla da dobiju finansijsku podršku vlade.

Koha je ranije pisala da se od marta do juna, zbog negativnih efekata pandemije, povećao broj porodica koje su dodate u socijalnu kategoriju. Za pomenuti period, u tu kategoriju je dodato 417 porodica.

Pogoršana ekonomska situacija, kao rezultat pandemije koronavirusa, smanjila je potražnju za kreditima na Kosovu i prouzrokovala pad u sektoru osiguranja. Međutim, u vrijeme pandemije, u dijaspori je pronađeno "spasenje", tako da je tokom posljednjih mjeseci, iz dijaspore na Kosovo poslato 400,5 miliona eura.

Od marta do jula, oko 550 miliona eura je iznos kredita koje su uzeli građani, i preduzeća na Kosovu. Ova cifra je, međutim, niža u odnosu na prošlu godinu za oko 130 miliona eura, kada je na Kosovu je obezbjeđeno preko 680 miliona eura kredita.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore