Testiranje za putoovanje

Posao i zarada za više od 27 miliona Evropljana koji rade u sektorima usko povezanim sa avioputovanjima su kritično ugroženi.

Posao i zarada za više od 27 miliona Evropljana koji rade u sektorima usko povezanim sa avioputovanjima, aerodromima i turizmom su kritično ugroženi, zbog izostanka rješenja u borbi protiv pandemije korona virusa, ukazuju kompanije iz te oblasti.
Više od dvadeset organizacija iz ovih sektora ujedinile u pozivu rukovodstvu Evropske komisije da ograničenje kretanja karantinom zamijeni protokolom Evropske unije o testiranju za putovanja, u pokušaju da spasu egzistenciju miliona ljudi koji rade u tim sektorima, prenosi Beta.
Ova inicijativa dolazi nakon najnovijih podataka evropskog ogranka Međunarodnog vijeća aerodroma ACI EUROPE, koji pokazuju kontinuirani pad putničkog saobraćaja na evropskim aerodromima tokom prve dvije sedmice septembra od 73 posto, dok je pad u augustu bio 65 posto.
"Nadamo se da nas EU neće iznevjeriti. Stoga vas pozivamo da ovo pitanje postavite kao glavni prioritet i pozivamo vas da se o ovom pitanju obratite direktno šefovima država i vlada", navodi se u otvorenom pozivu rukovodstvu EU-a nakon daljeg dramatičnog smanjenja zračnog putničkog prometa.

Manje letova i putnika

Podaci najutjecajnijih asocijacija iz aerodromskom sektora, Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju ICAO, Međunarodnog vijeća aerodroma ACI i Međunarodnog udruženja za zračni prevoz IATA, govore da će broj putnika na globalnom nivou biti manji do 61 posto, kao i da će avioprevoznici obaviti čak do 55 posto manje letova u odnosu na prošlu godinu.
Aerodromi širom Evrope, čije poslovanje direktno zavisi od obavljenih letova, njihove frekvencije i popunjenosti aviona, ukazuju da su ovo dramatično loši podaci. Kompanija Fraport, koja upravlja najvećim aerodromom u Evropi, onim u Frankfurtu, najavila je da će, uslijed krize, biti primorana da otpusti 4.000 radnika iz cijele grupacije.
Koliko je loša situacija, pokazuje i nedavna odluka Evropske komisije da hitno odobri kreditnu liniju za pomoć 13 aerodroma u Danskoj, kako bi se održala likvidnost i operativnost tokom ograničenja uslijed pandemije.
I dok se avioindustrija u Evropi grčevito bori da zadrži radna mjesta, situacija širom sveta nije ni malo bolja. Gotovo četvrtina zaposlenih na aerodromu u Sidneyju biće proglašena tehnološkim viškom, nakon velikog smanjenja obima posla i poslovnih gubitaka od dvadeset miliona dolara mjesečno.
Na najvećem kanadskom aerodromu u Torontu planirano je smanjenje od 27 posto od ukupnog broja zaposlenih prije pandemije. Generalni direktor tog aerodroma Deborah Flint najavila je otpuštanje 500 zaposlenih kao "najveću žrtvu" u cilju spašavanja buduće operativnosti aerodroma.
"Ovo su neophodne mjere zbog vladinih ograničenja, zatvaranja granica, otkazivanja letova i svih ostalih ekonomskih posljedica pandemije. Smanjena poslova aktivnost ima negativni utjecaj na poslovne i operativne rezultate, uključujući i smanjenje aerodromskih taksi na letove i komercijalne zakupe prostora", kazala je Deborah Flint.