Ostvarenih u roku od godinu dana

Razlika između budžetskih prihoda i rashoda, ostvarenih u roku od godinu dana, veća je četiri puta u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 831,9 miliona eura, piše Koha.

Ovo su podaci iz Srednjoročnog okvira rashoda (MTEF) koji se odnose na period 2021-2023, čiju je kopiju juče obezbjedila Koha koja navodi da je ovo prvi put da se ovaj dokument razmatran nakon što je usvojen, a izmjene je ove nedjelje odobrila vlada.

U dokumentu piše da će 2020. biti prikupljeno milijardu 788 miliona eura, a planirano je da se potroši 2 milijarde 620 miliona eura.

Na osnovu projekcija izvršne vlasti, velika razlika između prihoda i rashoda osjetiće se u 2021. godini.

Ove godine jaz će biti veći od pola milijarde eura, a predviđa se da će  2022. godine biti 339 miliona eura. Vladine projekcije kažu da će do sljedeće godine razlika pasti ispod 300 miliona.

Međutim, ovo poboljšanje neće biti rezultat značajnog povećanja prihoda, već uglavnom smanjenja rashoda. Predviđa se da će rashodi za ovu godinu biti 2,62 milijarde eura, a u naredne tri godine predviđaju se da budu niži: 2021. godine 2,47 milijardi eura, 2022. godine 2,35 milijardi eura i 2023. godine 2,41 milijarde eura.

Na osnovu dokumenta, sastavljena je revizija MTEF kako bi se uračunale značajne promjene u glavnim ekonomskim pokazateljima, kao rezultat situacije stvorene pandemijom kovida-19.

Dokument je izrađen u aprilu ove godine na osnovu teške socijalno-ekonomske situacije, koju karakteriše velika neizvjesnost tokom ostatka godine, prouzrokovana pandemijskom situacijom.

"Glavni ekonomski pokazatelji, uglavnom fiskalni, posljednjih mjeseci signaliziraju da se očekivanja za kraj 2020. značajno razlikuju u poređenju sa periodom tokom kojeg je pripremljen početni MTEF", navodi se u dokumentu.

S obzirom na značaj MTEF u usmjeravanju pripreme budžeta za 2021. godinu, proces za koji se očekuje da uskoro započne, Ministarstvo finansija odlučilo je da ga prvi put razmotri.

Razlika između prihoda i rashoda povećaće potrebu za drugim finansijskim resursima. U dokumentu se izražava očekivanje da će se razlika smanjiti za 321 milion eura, koji će biti obezbjeđeni iz inostranstva, i još 367 miliona eura na unutrašnjem planu, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore