New York

Ogromni iznosi pomoći Federalnih rezervi i Kongresa pomogli su pokretanju skoka berze koji se ubrzavao kako su stizali znaci ponovnog rasta ekonomije.

Wall Street je u utorak vratio posljednji od historijski vrtoglavo velikih gubitaka koje je donijela pandemija korona virusa, pošto je indeks "S&P 500" zatvoren na historijski najvećoj visini.
Poslovanje je bilo relativno blago, pomjerajući taj indeks za 7,79 bodova, ili 0,2 posto, na 3.389,78. Ipak, to je više od prethodnog rekorda "S&P 500" koji je bio 3.386,15, a postavljen je 19. februara, prije no što je pandemija ugasila kompanije širom svijeta i oborila ekonomije u najgoru recesiju za više decenija, prenosi Beta.
Rekord "S&P 500" završava njegov žestok juriš od 51,5 posto koji je počeo krajem marta.
Ogromni iznosi pomoći Federalnih rezervi i Kongresa pomogli su pokretanju skoka berze koji se ubrzavao kako su stizali znaci ponovnog rasta ekonomije.
Indeks "Industrijski prosek Dow Jones" pao je međutim za 66,84 poena, ili 0,2 posto, na 27.778,07. On je i dalje šest posto ispod svog rekorda postavljenog u februaru.
Indeks "Nasdaq Composite" već se vratio na rekord, zahvaljujući ogromnim dobicima dionica velikih tehnoloških kompanija koje njime dominiraju. U utorak je porastao na novi rekordni nivo, za 81,12 bodova ili 0,7 posto, na 11.210,84.

Vakcina najveća prijetnja

Oporavak je upečatljiv s obzirom na to da se ekonomija još bori i koliko je neizvjestan put kojim ide. Milioni Amerikanaca i dalje dobijaju naknade za nezaposlene, a preduzeća širom zemlje i dalje su zatvorena. COVID-19 i dalje traje širom sveta, sa više od 5,4 miliona poznatih slučajeva i 170.000 umrlih samo u Sjedinjenim Državama.
Mnogi investitori priznaju nepovezanost između berze i šire ekonomije, ali kažu da je porast indeksa izgrađen na nekoliko oslonaca. Ključni je to što su Federalne rezerve i Kongres uložili tri miliona dolara u ekonomiju, kako bi se spriječilo da još dublje potone i kako bi spriječili potpunu finansijsku krizu. Ti potezi bez presedana pomogli su da zaustave slobodni pad "S&P 500" u martu.
Nedavno su dionice imale nekoliko padova zbog zabrinutosti da bi se u trgovinskom ratu sa SAD zbog tehnologije Kina mogla osvetiti američkim potezima ciljajući na američke proizvođače čipova i druge.
Možda je najveća prijetnja od svih da vakcina protiv COVID-a 19 ne dođe na tržište onoliko brzo koliko tržište očekuje. To bi moglo da brzo odnese dobar komad novostečene vrijednosti na berzi.