Razlozi variraju od pojedinca do pojedinca

Samoubistva i pokušaji samoubistva na Kosovu prema statistici koju vodi Policija Kosova su zabilježili povećanje u poslijeratnim godinama.

Glasnogovornik Policiji Kosova Baki Kelani je u izjavi za Radio Kosova rekao da na osnovu zabilježenih podataka broj samoubistava je u povećanju, a posebno pokušaja samoubistava.

"U okviru Policije Kosova, tačnije u okviru sistema baze podataka Policije Kosova zabilježeni su svi slučajevi koji su prijavljeni Policiji Kosova. U ovom slučaju, ukoliko se pozovemo na statistiku koja se odnosi na pokušaje samoubistva i sama samoubistva, u Policiji Kosova, od osnivanja, od 1999. godine do 2012. godine, je evidentorano 2494 slučaja pokušaja samoubistva i 768 slučajeva samoubistva. Starosna dob uključena u ove slučajeve je od 18 do 40 godina”, rekao je Kelani.

Zašto je ovaj fenomen u porastu u našoj zemlji, za Radio Kosova objašnjavaju psiholozi. Psiholog Aliriza Arenliu kaže da razlozi koji guraju osobe na ovaj čin variraju od pojedinca do pojedinca.

"Faktori koji dovode do samoubistva su različiti problemi mentalnog zdravlja ili razni psihijatrijski poremećaji kao što su šizofrenija, depresija, poremećaji ličnosti i zloupotreba droga. Ovi faktori su na prvom mjestu. Što se tiče starosne dobi, ovdje imamo dva koncepta. Pokušaj samoubistva, rizičan faktor za samoubistvo, se javlja kod osoba mlađe dobi. U našoj zemlji, imamo različit trend u odnosu na druge zemlje, u kojima je broj samoubistava, nažalost, najveći u starosnoj grupi od 25 do 45 godina, koja je poznato kao najproduktivnije doba kod ljudi”, rekao je on.

I psihijatar Bujar Berisha, misli da faktori samoubistava su psihosocijalne prirode. On kaže da samoubistvo kao fenomen postoji od davnina, ali sa kulturnog aspekta samoubistvo na Kosvu nije bilo rješenje problema.

"Faktori koji utiču na samoubistva su brojni. Međutim psihosocijalni faktor je jedan od ključnih faktora koji utiče na rast samoubistava. U nekoliko naučnih radova stoji da je u siromašnim zemljama povećana depresija i da ona dolazi zbog socijalne pomoći i šireg porodičnog života", rekao je on.

U tom kontekstu treba dodati, da je uloga porodice i društva od ključnog značaja u smislu prevencije samoubistava, pa i psiholozi smatraju da se slučajevi trebaju tretirati profesionalno od strane stručnjaka, na polju psihologije i mentalnog zdravlja.