Horor u Papua Novoj Gvineji

Tinejdžerka je odrubila glavu svom ocu nožem nakon što ju je silovao u njihovoj kući u Papua Novoj Gvineji, dok su je vođe zajednice zaštitile, kazavši da je muškarac zaslužio da umre.

Novine Post-Courier pišu da je 18-godišnjakinja odsjekla glavu ocu nakon što ju je on više puta silovao prošlog utorka navečer u njihovom selu u siromašnoj pacifičkoj zemlji.

Sveštenik je rekao da je otac u srednjim četrdesetim godinama i da je imao još troje djece. Svoju kćerku je silovao kada je majka s braćom i sestrama otišla u posjetu rodbini.

Sveštenik Lucas Kumi rekao je da je muškarac ulazio u sobu kćerke i više puta je silovao, prenio je AFP.

"Otac je ponovo želio silovati svoju kćerku ujutro i tada je djevojka uzela nož i odrubila mu glavu", rekao je on.

Vođe zajednice odbijaju predati djevojčicu policiji i obećali su da će je zaštiti.

"Narod i vođe naše zajednice otišli su vidjeti bezglavo tijelo oca nakon što je djevojčica prijavila ovaj incident vođama i ljudima i ispričala svoju priču o tome zašto je morala ubiti svog oca", rekao je Kumi.

"Kćerka je učinila ono što je učinila zbog traume i zlih djela koje je otac učinio prema njoj zato smo se svi složili da ona mora ostati u zajednici", dodao je on.

Nasilni zločini, kao i vještičarstvo, veoma su česti u Papua Novoj Gvineji, a vlada je prošle sedmice glasala da ponovo uvede smrtnu kaznu u pokušaju da smanji broj prijestupnika.

Brutalnost nad ženama, uključujući nasilje u porodici i silovanja, također je veoma česta u zemlji.