Samo u aprilu 14 smrtnih ishoda

Osim poplava kojima su zahvaćena čitava sela, kiša koja je pala u maju i prvih dana juna je također glavni uzrok povećanja saobraćajnih nesreća. Bilo je slučajeva kada su u roku od 24 sata četiri osobe poginule u saobraćajnim nesrećama. Policija nema tačan broj u posljednja tri mjeseca, ali je on veći u odnosu na prvih mjeseci. Samo u aprilu je evidentirano 14 smrtnih slučajeva kao posljedica saobraćajnih nezgode.

"U maju i prvim danima juna značajno je povećan broj saobraćajnih nesreća i nažalost, čak i onih nesreća koje su rezultiraje smrtnim ishodima", rekao je za list "Tribuna" portparol Policije Kosova Baki Kelani. On je rekao da ove vrste nesreća su povećane, ne samo u odnosu na druge mjesece ove godine, već i u upoređenju sa istim periodima prethodnih godina.

"Temperature koje variraju i stalne kišne padavine su također jedan od razloga za povećanje ovih nesreća, ali se ne treba zanemariti i nemar vozača", rekao je Kelani. Prema njegovim riječima, Policija Kosova je smislila plan da se izbjegne ovaj broj saobraćajnih nesreća.

"Strateški plan razvoja" Policije Kosova, koji obuhvata razdoblje od 2011-2015. godine, a kao drugi cilj ovog strateškog plana uključuje se i Opšta sigurnost saobraćaja na putevima. Na temelju prioriteta i akcionog plana ove Strategije, prema riječima Kelanija, Divizija drumskog saobraćaja na centralnom nivou je razvila niz operativnih planova koji su upućeni svim regionalnim policijskim upravama u zemlji radi im implementacije.