Prijetnje neonacista iz "Zlatne zore"

Glasnogovornik i poslanik grčke neonacističke stranke "Zlatna zora" zaprijetio je imigrantima islamske vjeroispovijesti koji žive u Grčkoj da će se formirati "front" protiv izgradnje džamije u Atini.

Ako se izgradi džamija za kriminalne islamiste koji se nalaze u Grčkoj, bit će formiran front od 100.000 Grka pod vođstvom "Zlatne zore", izjavio je u nedjelju navečer glasnogovornik Ilias Kassidiaris u govoru pred svojim pristalicama koji je prenosila državna televizija Net.
 
Udruženje grčkih muslimana primilo je u toku vikenda pismo u kojem se prijeti da će muslimani u Grčkoj biti "ubijeni kao jagnjad za klanje" ako ne napuste Grčku do 30. juna.

Policija je saopštila da "ispituje" ovu prijetnju, doznaje se u ponedjeljak iz jednog policijskog izvora.

"Zlatna zora" je prvi put ušla u grčki parlament u junu 2012. godine sa sedam posto osvojenih glasova i 18 poslanika, nakon što je zemlja upala u krizu od 2009. godine.
 
A evo kako to izgleda kad Zlatna zora odluči da se obračuna s muslimanima:

Zlatna zora (grč. Χρυσή Αυγή - Chrysi Avgi) je politička organizacija ekstremne desnice u Grčkoj. Osnivač i vođa organizacije je Nikolaos Mihaloliakos.

Neki mediji i komentatori je opisuju kao neonacističku i fašističku, iako stranka odbija ove kvalifikacije. U organizaciji sebe opisuju kao "narodni nacionalistički pokret" i "beskompromisne nacionaliste", a takođe se pozitivno izjašnjavaju o autoritarnom režimu Joanisa Metaksasa. Zlatna zora je registrovana kao politička partija 1993, a 2005. je privremeno ugašena, ali je ponovo počela sa radom u martu 2007.

Na parlamentarnim izborima koji su održani u maju 2012 Zlatna zora je osvojila 6,97 posto glasova, što joj je donijelo 21 polaničko mjesto u parlamentu. Kampanja stranke pred izbore je uglavnom bila zasnovana na ekonomskim problemima kao što su nezaposlenost i mjere štednje, ali su pokrenuli i kampanju protiv imigracije.

Tokom rata u Bosni, na strani Srba (RS) se borio određen broj grčkih dobrovoljaca, većinu njih su činili članovi Zlatne zore, koji su se borili u sastavu Grčke dobrovoljačke garde (grčki-Ελληνική Εθελοντική Φρουρά), koja je postala legalna formacija 1995. godine kada je naređenjem zlikovca i ratnog zločinca Ratka Mladića, stavljena pod komandu Drinskog korpusa. Grčka dobrovoljačka garda je učestvovala u zauzimanju Srebrenice 1995. godine. Danas se u sjedištu ove stranke nalaze slika Željka Ražnatovića Arkana, četnički simboli i srpska zastava.