Liječnik monstrum

Monstrum Gosnell je smireno slušao presudu, tokom koje je jedna od članica porote plakala

Kermit Gosnell, 72-godišnji američki liječnik koji je vodio, danas zatvorenu, kliniku za žene slabijeg imovinskog stanja, proglašen je krivim za ubistvo tri bebe tokom pobačaja.
Liječnik Gosnell je obavljao protuzakonite pobačaje u Klinici za žene slabijeg imovinskog stanja. Za njega je zatražena smrtna kazna, jer je tokom porođaja, u kasnim stadijima trudnoće, porađao žive bebe i potom im namjerno škarama rezao leđnu moždinu, javila je agencija Reuters. 
Monstrum Gosnell je smireno slušao presudu, tokom koje je jedna od članica porote plakala, a nakon koje je tužiteljica Joanne Pescatore zagrlila policijskog istražitelja i također zaplakala. 
Suđenje, za koje protivnici prava na pobačaj tvrde da su ga ignorirali mediji, zbog pristranosti prema zagovornicima tog prava, bilo je obilježeno slikovitim svjedočenjima. Svjedoci su opisali kako su tek rođena djece disala, kretala se i glasala, te kako je Gosnellova klinika u Philadelphiji, tokom suđenja nazvana "kućom strave", bila prljava. 
Gosnell je također okrivljen za ubistvo iz nehaja u slučaju 41-godišnje Karnamaye Mongar iz Virginije, koja se predozirala lijekovima nakon što je kod Gosnella obavila pobačaj. On je u zatvoru od hapšenja u januaru 2011. godine, a proglašen je krivim i za obavljanje 21 pobačaja nakon 24. sedmice trudnoće, što je u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji protuzakonito. 
Pomoćnica liječnika Eileen O'Neill (56) okrivljena je, jer se lažno predstavljala kao liječnica i naplaćivala svoje "liječničke" usluge. 
Advokat Jack McMahon za CNN je rekao kako će se žaliti na odluku. McMahon je u strastvenom dvoipolsatnom završnom govoru rekao kako nijedna beba nije ubijena, jer su već bile mrtve nakon što je Gosnell na njima upotrijebio lijek Digoxin.