Vozači oprez!

Samo u aprilu ove godine desile su se 13 saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom u kojima je život izgubilo 14 osoba. Policija Kosova, osim kampanja koje imaju za cilj podizanje svijesti kod građana, povećala je operativnu aktivnost tako što je izrekla za oko 30 posto više novčanih kazni.

Upoređujući isto razdoblje prošle godine za Policiju Kosova mjesec april predstavljen je kao zabrinjavajući u kojem je povećan broj fatalnih nesreća na 13, u kojima je život izgubilo 14 osoba. Službenik za informisanje u Policiji Kosova kapetan Brahim Sadriu rekao je za radio Kosova da Policija Kosova i ove godine ima svoj operativni plan, i da prema njegovim riječima neće biti tolerancija za prekršaje saobraćajnih pravila.

"Policijska aktivnost u smislu prevencije i kažnjavanja učesnika u saobraćaju je svakim danom sve veća", rekao je Sadriu.

Sadriu je rekao da stvaranjem saobraćajne jedinice u glavnom gradu primjećeno je da sada nema toliko teškoća kao ranije.

"Ove jedinice rade na devet glavnih tačaka u glavnom gradu", rekao je Sadriu i dodao da ove jedinice uklanjaju automobile i sa trotoara gdje se svakog dana zaplijeni oko 30 vozila i da su tokom ljeta aktivne i biciklističke jedinice.

Glavni faktor koji utiče na uzrok nesreća je čovjek, jer je on u prvom redu koji uzima učešće u saobraćaju tako što ne poštuje pravila bilo kao vozač bilo kao pješak.

Iako se u toku 24 sata izreku i do 800 kazne, ipak Ibrahim Sadriu kaže da izricanje kazni nije tendencija policije, već oblik sa preventivnog aspekta, tako da vozači vozila postanu svijesni da ne izazivaju prekršaje i nesreće u saobraćaju.