Uzroci i motivi ovih djela su različiti

Prema statistici Policije Kosova od 2001. godine do 2012. godine na Kosovu je 731 osoba počinila samoubistvo i 2485 drugih osoba su počinile pokušaj samoubistva. Poznavatelji ovog fenomena objašnjavaju da osim raznih poremećaja, jedan od uzroka samoubistava na Kosovu se može smatrati frustracija i gubitak nade za bolji život.

Prema Policiji Kosova najveći broj samoubistava je počinjen u regionu Prištine, uključujući ovdje i opštine Podujevo, Kosovo Polje, Obilić, Lipljan, Drenas, ali nisu isključene i druge regije.

Uznemiravajuća je činjenica da je prosječna dob tih ljudi 18-40 godina starosti, a uzroci i motivi ovih djela su drugačiji. Što se tiče pola osoba, muškarci su u većem broju po broju samoubistava, a po pokušaju samoubistava veći broj je osoba ženskog pola, piše list "Lajm", prenosi "Koha Ditore.

Psiholog Aliriza Arenliu smatra da fenomen samoubistava je jedan od kompleksnijih fenomena za proučavanje i da uzrozi variraju od osobe do osobe i od kulture do kulture.

Međutim, prema njegovim riječima uzroci su podijeljeni u tri faktora: socijalni, psihološki i biološki.

"Opšti je trend da ovaj fenomen bilježi rast u svakom društvu koje je izašlo iz ratova. Ovo je zapaženo i poslije Drugog svjetskog rata i u nekim zemljama nakon ratova. Čini se da su socijalne transformacije izazvale velike promjene u načinu života i na osnovu starih socijalnih konstalacija koje se rasprostiru kod osoba koje imaju veću osjetljivost na različite poremećaje (ovdje dodati i posljedice rata), one ostaju bez odgovarajuće podrške pogotovo u našoj zemlji gdje zdrastvene usluge su još uvijek stigmatizirane i veoma slabi kapaciteti za pružanje usluge zbog malog broja psihijatara i psihologa u javnim ustanovama", rekao je Arenliu.

Prema njegovim riječima, u našoj zemlji su preko potrebne studije za ovu negativnu pojavu, i navodi da su nadležne institucije učinio veoma malo u tom pogledu.

"Prije dvije godine Ured za dobro upravljanje je inicirao radnu skupinu za razvoj jednog nastavnog plana i programa za prevenciju samoubistava na Kosovu. Ova grupa je rezultirala prijedlogom, za koji neznam gdje je stao, ali znam da je ostao nerealizovan", rekao je na kraju Arenliu.