Napadi na putnice

Posljednjih sedmica mediji su pisali o brojnim napadima na žene diljem svijeta, od napadu na švicarsku turisticu koja je u Indiji preživjela grupno silovanje, do američke studentice koja je silovana u kombiju u Rio de Janeiru.

To, međutim, ne znači da žene ne bi trebale putovati ili da nijedan dio Indije ili Brazila nije siguran. Ipak, žene bi ovim područjima trebale putovati puno opreznije i s velikim znanjem o njegovoj kulturi.

Vodeći se podacima Human Rights Watcha, State Departmenta i kriminalističkih izvještaja u medijima, Business Insider napravio je listu od osam top-turističkih destinacija na kojima bi žena trebala biti posebno oprezna.

Indija
Indija na turizmu uprihodi 17,7 milijardi dolara svake godine. No, zbog vijesti o nasilju nad ženama koje u zadnje vrijeme kruže medijima, od silovanja švicarske studentice u New Delhiju do britanske studentice koja je skočila kroz prozor svoga hotela zbog straha da će ju silovati grupa muškaraca, turizam je u Indiji pao za 35 posto.

I Human Rights Watch izvještava kako je broj prijava o nasilju nad ženama porastao, a "Vlada još nije istražila niti procesuirala seksualno zlostavljanje u policijskom pritvoru".

Brazil
Rio de Janeiro se percipira kao najpopularnija turistička destinacija na južnoj hemisferi. No, žene bi trebale biti na oprezu nakon vijesti o tome da je američka turistica silovana u kombiju dok je njezin dečko iz Francuske bio vezan lisicama. Troje osumnjičenih je uhićeno.

Prema Human Rights Watchu, Brazil je poznat po svojoj mačističkoj kulturi i rodno uvjetovanom nasilju. Situacija je posebno zabrinjavajuća jer se u Brazilu sljedeće godina održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, a 2016. godine Olimpijske igre.

Turska
Turisti u Turskoj uglavnom se sakupljaju na povijesnim lokalitetima u Istanbulu, ili u raskošnim turističkim mjestima.

No, nasilje nad ženama veliki je problem u Turskoj. State Department ističe kako su veleposlanstvo i konzulati zaprimili brojna izvješća o zločinima nad ženama, osobito ona koja uključuju drogu za silovanje.

Na dobrom glasu nisu niti policija ni sudovi kada je riječ o ženama koje bi trebali zaštiti od njihovih napadača, a Business Insider podsjeća i na slučaj jedne Amerikanke koja je ubijena u februaru ove godine kada je sama putovala u Istanbul.

Egipat
Turizam u Egiptu bio je važna grana ekonomije, no broj turista koji posjećuju tu zemlju u posljednje je vrijeme u velikom padu. To se događa dijelom zbog porasta kriminala nakon revolucije 25. januara 2011., no, kako navodi New York Times, i zbog sustavnog seksualnog uznemiravanja te napada na žene i djevojke koje nemaju pratnju na ulici.

Business Insider podsjeća kako je prošlog lipnja rulja napala i seksualno zlostavljala najmanje šest Egipćanki i strankinja na trgu Tahrir u Kairu. Nedavno je novinarka iz Kaira s javnosti podijelila potresnu priču o tome kako ju je skupina muškaraca natjerala da se svuče te su je umalo silovali.

Kolumbija
Nakon višegodišnjeg građanskog sukoba, turizam u Kolumbiji nedavno se počeo razvijati. No, nasilje nad ženama i djevojkama u Kolumbiji i dalje je ostalo jako rasprostranjeno. Prema Human Rights Watchu, zločincima na ruku ide i neučinkovitost vlasti kada je u pitanju zaštita žena. Počinitelji seksualnog nasilja također rijetko se privode pravdi u Kolumbiji.

Gvatemala
15 posto stanovništva u Gvatemali na neki se način bavi turizmom. Vlasti su pod velikim pritiskom da kontroliraju bande i narkoskupine u Gvatemali. No, zločina nad ženama u toj je zemlji trostruko više. Broj silovanja i seksualnog zlostavljanja u toj je zemlji od 2008. do 2011. godine narastao za 34 posto. U samo jednom od deset slučajeva zločina nad ženama počinitelj bude izveden pred lice pravde.

Meksiko
Prema izvještaju State Departmenta, milijuni Amerikanaca svake godine putuju u Meksiko, a tamošnje vlasti ulažu velike napore kako bi zaštitile američke građane.

Međutim, u februaru ove godine šest turistica iz Španije silovano je u njihovoj kući na plaži u Acapulcu. Silovalo ih je šest nepoznatih muškaraca. Iz Human Right Watcha upozoravaju kako zbog neadekvatne obuke i korupcije, meksički kaznenopravni sistem često ne uspijeva zaštititi žrtve nasilnih kaznenih djela.

Kenija
Kenija je postala iznimno popularna turistička destinacija jer nudi safari-ture i gledanje divljih životinja u živo. No, žene koje putuju izvan tradicionalnih turističkih područja u toj zemlji trebale bi biti posebno na oprezu.

To se posebno tiče ostrva Lamu za kojeg je State Department izdao i upozorenje. Ostrvo je postalo poznato po seksualnom zlostavljanju, a ženama se i prijeti otmicama. United Nations Development Fund for Women nedavno je objavio izvještaj u kojem stoji kako su "žene svih dobnih skupina, nivo obrazovanja i društvenih skupina, u ruralnim i urbanim sredinama izložene nasilju u Keniji".