Policajci ubili taksistu

Na šokantnim snimkama iz Južnoafričke Republike vidi se kako policajci lisicama vežu taksista za stražnji dio kombija te ga vuku po asfaltu. Dva sata kasnije taksist je u policijskoj stanici umro od unutarnjeg krvarenja.

Iz Južnoafričke Republike stižu šokantne snimke policijske brutalnosti. Taksist porijeklom iz Mozambika Mido Macia (27) u ponedjeljak oko 19 sati imao je u jednom gradu u okolici Johannesburga okršaj s policajcima koji su ga lisicama vezali za stražnji dio policijskog kombija i vukli po asfaltu. Dva sata kasnije Macia je pronađen mrtav u policijskoj stanici. Obdukcija je pokazala da je preminuo zbog unutarnjeg krvarenja, prenosi Guardian.
Prema policijskoj verziji događaja, Macia je blokirao saobraćaj na jednoj cesti, a pozornici su tražili da oslobodi put, no on je nasrnuo na jednog od njih te mu oteo pištolj, nakon čega je došlo do 'naguravanja'.
No, južnoafrički dnevni list Daily Sun objavio je snimku incidenta koja demantira policiju. Video pokazuje kako Macia uistinu maše prstom prema jednom policajcu, no ne vidi se da ga napada. Ono što se vidi jest da nekoliko policajaca nasrće na njega, udara ga, stavlja mu lisice, pokušava ga ugurati u kombi, a zatim ga lisicama vežu za stražnji dio vozila i vuku po cesti.
Snimka je skandalizirala južnoafričku javnost, pokrenuta je istraga, a reagirao je i predsjednik države Jacob Zuma. 'Ovo je strašno, uznemirujuće i neprihvatljivo. Nijedno ljudsko biće ne zaslužuje ovakav tretman', rekao je Zuma.
Policija u JAR-u nije poznata po velikoj učinkovitosti. Policajci su slabo obučeni, nerijetko korumpirani, a često imaju i mnogo ozbiljnijih problema sa zakonom. Primjer za to je i glavni detektiv u slučaju Oscara Pistoriusa, koji je skinut sa slučaja nakon što se ispostavilo da je i sam suočen s optužbama za ubistvo.