Rasistička i fašistička izjava

Švicarski državljanin, Alfred E., koji je u decembru 2010. godine ubio 32-godišnjeg kosovskog imigranta svojim izjavama se hvali da je počinio ovo ubistvo.

Švicarski sud mu je izrekao kaznu od dvije godine zatvora uslovno i plaćanje naknade za porodici ubijene žrtve, Luan G, prenosi INA.

Kazna protiv njega i izjave nakon odluke suda su preplavile švicarske medije. No, ubica Alfred E. svojim izjavama provocira Albance.

On je za novine "Blick" rekao da je od strane sugrađana dočekan kao da je neki svjetski šampion. Njegova rasistička i fašistička izjava je osuđena od strane albanskih migranata i udruženja, za koje se očekuje da će u sljedećih nekoliko dana reagovati.

Ubica Alfred E. je rekao da je spreman da plati naknadu porodici Luana G., ali s druge strane, porodica je frustrirana odlukom suda, ali i rasističkim izjavama švicarskog ubice.

Afred E. je ubio Luana G., pošto je, prema njegovim riječima, žrtva zajedno sa dvije druge osobe ušla da pljačka na plantažu marihuane ispred njegove kuće na periferiji Berna.

"Svaki put kad je neko pokušao da krade na plantaži, ja sam izlazio na prozor i ispalio hitac kako bi uplašio lopove", izjavio je Alfred.

On je poznat kao član švicarskog društva lovaca, koji posjeduje velike vještine pucanja, na osnovu kojih je dobio i nekoliko medalja. Švicarski ubica je u nekoliko slučaja promjenio svoje izjave ispred sudkog vijeća.

"Nisam želio da ga ubijem, već sam želio samo da napusti moju plantažu", dodao je on, dok je ranije rekao da je pucao, pošto je više puta bio napadan od strane pljačkaša.