Progovorila nakon 30 godina

Issei Sagawa, 31-godišnji japanski student komparativne književnosti na sveučilištu Sorbonne u Parizu, ubio je svoju kolegicu Renee Hartevelt puškom i potom joj pojeo klitoris i neke druge dijelove tijela. Ovaj zvjerski zločin desio se 1981. godine.

Kasnije je izjavio kako ju je odabrao zbog njenog zdravlja i ljepote, kvaliteta koje je vjerovao da njemu nedostaju. Smatrao je sebe "slabim, ružnim, neadekvatnim malim čovjekom". Francuski sud proglasio ga je ludim i izručio Japanu, gdje su ga također proglasili neuračunljivim. Četiri godine kasnije, pušten je iz bolnice.



U godinama koje su uslijedile, Sagawa je živio u Japanu od imidža kanibala koji je stekao. Glumio je kanibala u erotskim filmovima, TV emisijama, reklamama i kvizovima.

Prepiska sa kanibalom
 
Sada, više od trideset godina kasnije, njegova nekadašnja kolegica Nicole Caligaris, danas poznata književnica, odlučila je napisati knjigu o tom stravičnom događaju, kao osoba koja je poznavala i kanibala i njegovu žrtvu. U svojoj knjizi, Caligaris objavljuje i pisma koja je razmjenjivala sa Sagawom nakon što je završio u bolnici.
 
"Urednik Francois Angelier kontaktirao me u vezi svog ‘Riječnika asasina’. Rekla sam mu da se ne mogu sjetiti niti jednog asasina o kojem bi mogao pisati, no onda me moj partner podsjetio da smo jednom poznavali Isseija Sagawu, i da je sad pravi trenutak za pisanje o njemu. Imala sam njegova pisma. Htjela sam da o njima ostane nekakav zapis", rekla je Caligaris.
 
"Renee je bila iznimno draga djevojka. Uopće ne razumijem šta se dogodilo", napisao je Sagawa u jednom od svojih pisama. Caligaris u svojoj knjizi odbija ponuditi svoju interpretaciju njegovog čina.



"Koja bi bila svrha? Ne možemo intepretirati sve. Ne uči nas ničemu. Jedino o čemu mogu pričati je kako sam se osjećala. Interpretacija bi značila da tamo nije bilo nikoga osim mene. No, činjenica je da je tamo bio neko drugi, neko koga ne mogu razumijeti", tvrdi Caligaris.
 
Nije joj žao što je proglašen neuračunljivim i oslobođen 1985. godine.
 
"Svako ima svoje mišljenje o tome. Pravda ne kažnjava, ona vraća one koji su sami sebe izgnali iz čovječanstva nazad u čovječanstvo. I moramo se držati toga. Njegovo truljenje u zatvoru ne bi učinilo smrt Renee Hartvelt ništa smislenijom. Možda je bolno vidjeti ga na slobodi, ali tako stvari stoje. Komplicirane stvari uvijek su takve", zaključila je.
 
U nastavku možete pogledati uznemirujući intervju sa Sagawom.