VIDEO: Spriječen atentat

Na svu sreću, do tragedije nije došlo, zahvaljujući prisebnosti napadnutog Ahmeda Dogana koji je mladiću izbio oružje iz ruke. Konferenciji prisustvuje i Sulejman Ugljanin...

Bugarski Turčin Oktaj Enimehmedov (25) uperio je pištolj u glavu bugarskom političaru Ahmed Doganu, lideru stranke DPS koja okuplja bugarske Turke.

Na svu sreću, do tragedije nije došlo, zahvaljujući prisebnosti samog Dogana koji mu je izbio pištolj iz ruke.

Atentator je savladan kada su Doganu u pomoć priskočili radnici obezbjeđenja. Motivi napada su nepoznati, a mladiću je određeno 24 sata pritvora.

Atentat je navodno gasnim pištoljem pokušao član omladine Doganovog Pokreta za prava i slobodu.

"Ahmed Dogan je u dobrom zdravstvenom stanju. Sve je pod kontrolom", rekao je zvaničnik Pokreta Čejhan Ibrijamov novinarima.

"Ne znamo ko je naredi napad na lidera Pokreta, ali je pravi podstrekač - jezik mržnje, konfrontacije i agresije protiv Pokreta u bugarskom društvu i u to nema sumnje", rekao je zamjenik predsednika Pokreta Lutfi Mestan.

Pokret predstavlja tursku manjinu a u bugarskoj skupštini ima 38 od ukupno 240 poslaničkih mandata. Reuters navodi da Pokret predstavlja i druge muslimane koji čine 12 odsto bugarskog stanovništva od 7,3 miliona. Doganova partija je bila članica prethodne tročlane koalicione vlade koju su predvodili socijalisti

Odmah nakon nekoliko delegata skočilo je sa svojih mjesta i pretuklo napadača.

Utvrđeno je da je napadač posedovao propusnicu za skup, ali još nije jasno da li je bio delegat i kako je uspio da unese oružje pored jakog obezbjeđenja.

Pokret za prava i slobode osnovan je 1990. godine i treća je politička stranka u bugarskom Sobranju.

Bugarski mediji ranije su javili da bi Dogan danas mogao da se povuče sa mesta predsjednika stranke i da za lidera bude postavljen Lutvija Mestana.

Današnjoj konferenciji prisustvuje oko 800 delegati i 600 gostiju, među kojima je i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.