Petnaestogodišnjak "unajmio" dvojicu vršnjaka

Tračanje preko Facebooka je jednu djevojčicu iz Holandije koštalo života. Za nekoliko eura ubio ju je jedan petnaestogodišnjak. I on i nalogodavci - dvoje njegovih vršnjaka - čekaju na presudu suda u Arnheimu.

Jedan petnaestogodišnjak je ubio j djevojčicu istih godina jer je preko Facebooka širila tračeve o svojoj drugarici. Da stvar bude gora, on se na djelo odlučio nakon što ga je za to "unajmilo" dvoje vršnjaka. U jednom od najspektakularnijih procesa koje je holandska štampa već nazvala "Facebook ubistvo" očekuje se da sud u gradu Arnheimu svoju riječ o svemu da u ponedjeljak 3.9.2012.

Ubica, koji je priznao djelo, ne samo da je izbo nožem 15-godišnju Winsie, nego je teško povrijedio i njenog oca koji je pokušao da joj pritekne u pomoć. Za ovo naručeno ubistvo, dobio je nagradu između 20 i 100 eura, tvrdi tužilaštvo.

Njemu sada prijeti naviša kazna koju predviđa holandsko zakonodavstvo kada je riječ o ubistvu koje izvrše maloljetnici: godinu dana zatvora i najmanje dvije godine psihoterapije na jednoj klinici za kriminalce. Proces protiv mladih koji su naručili ubistvo biće okončan u oktobru.

Hladnokrvno planirano ubistvo

Sve je počelo zlobnim tračem preko Facebooka, navodi državni tužilac Josan Schram. Winsie je preko ove socijalne mreže raširila vijest da je njena najbolja drugarica Polly imala seksualne odnose s nekoliko mladića. Stoga je Polly priželjkivala osvetu. Nedjeljama je sa svojim momkom planirala ubistvo. "Winsie je morala platiti životom ono što je iznijela u javnost", tvrdilo je tužilaštvo u završnoj riječi. Njih dvoje je unajmilo ubicu.

Ubica je 14. januara ove godine presreo Winsie na ulazu njene kuće u Arnheimu i izbo je nožem. Žrtvin otac je pokušao da pomogne djevojčici, ali je i on bio uboden. Pet dana kasnije, Winsie je preminula u bolnici. Mladić koji je počinio ubistvo je i ranije bio kažnjavan. Sudski vještak tvrdi da je smanjeno uračunljiv i psihički poremećen. Odbrana tvrdi da se nalazio pod pritiskom dvoje mladih koji su naručili ubistvo, što tužilaštvo odbacuje. "On je htio da bude dio njihovog društva", navodi tužilaštvo koje insistira da sud naredi prisilnu psihoterapiju jer postoji opasnost da ubica ponovi slična djela.

Facebook (ni)je kriv za sve

Ubistvo je potreslo cijelu Holandiju. Brojni Holanđani su ogorčeni zbog moguće "blage" kazne i traže strožije kažnjavanje počinioca. Kako je optuženi u trenutku izvršenja kazne imao samo 14 godina, zakon to ne dozvoljava.

Otac ubijene djevojčice za sve krivi internet. "Opasnost od chattanja i socijalnih mreža se potcjenjuje", rekao je kroz suze u svojoj završnoj rječi pred sudom.
 
Remco Pijpers, direktor fondacije "Moje dijete online", upozorava kako se krivica ne smije svaljivati samo na internet. Ova fondacija inače savjetuje roditelje kako da djecu upute u korištenje interneta i socijalnih mreža.

Pijpers tvrdi da je u direktnom kontaktu mladih mobing mnogo prisutniji nego na internetu. Međutim, blamiranje nekoga na internetu se doživljava mnogo teže jer se "ono odvija pred očima stotina prijatelja u mreži".