Bjeda naterala Mursela Bakića (61) iz Tutina da ponudi na prodaju jedino što mu je ostalo - djelove svog tela. Da bi platio račun za struju i školovao djecu spreman da proda vitalni organ.

"Drugog izbora nemam", ispričao je za srbijanske "Večernje novosti" 61-godišnji Mursel Bakić iz mjesta Tutin u Srbiji koji namjerava prodati bubreg kako bi njegova porodica dobila struju a djeca se mogla školovati

"Bila je ovo teška i poražavajuća odluka za sve nas, ali drugog izbora nemamo", kaže Mursel i naglašava da su nevolje njegove šestočlane porodice počele još 1995. godine kada su on i supruga Vera, oboje zaposleni u pogonu Tekstilnog kombinata "Raška" u Tutinu, ostali bez posla, a da ni najminimalniju penziju nisu uspjeli da ostvare. Država im duguje više od četiri miliona dinara (oko 40 hiljada eura), ali oni taj novac, uprkos pravosnažnoj sudskoj presudi, ne mogu da naplate.

"Borili smo se koliko smo mogli: kopao sam kanale, sjekao šumu i radio na građevini sve dok mi zdravlje nije narušeno", priča svoju muku Mursel, i nastavlja:

"U međuvremenu se teško razboljela i supruga Vera, ostali smo bez dinara prihoda. Zbog duga od 180.000 dinara (oko 1.800 eura) i struja nam je isključena, pa nam djeca, odlični đaci, uče pod svijećama. Obraćali smo se na razne adrese, ali pomoći nema niotkuda. Zapali smo u tešku bijedu iz koje ne vidimo izlaz osim u prodaji bubrega. Ako treba i srce ću prodati samo da moja djeca žive kao i sva druga djeca u 21. vijeku i da nastave školovanje".

Ono što Bakića boli jeste i odnos države prema svojim građanima, takozvanim običnim malim ljudima.

"Za našu izvršnu sudsku presudu i dug od četiri miliona dinara niko u ovoj državi ne mari, a kad mi dugujemo za struju ta ista država odmah reaguje i odmah nas ostave u mraku", završava svoju priču Mursel Bakić.

Odlični đaci

Mursel i Vera Bakić imaju četvero djece, tri ćerke i sina. Svi su bili odlični đaci, ćerke su završile srednju školu i nijedna ne radi, niti imaju novca da se dalje školuju. Sin je upravo završio srednju školu i sa diplomom ne može da se dalje školuje, ali će pokušati da se nekako domogne stipendije.