KRVAVA GODINA

Kosovo je iza sebe ostavilo krvavu godinu s teškim zločinima. Otac je ubio sina, muž ženu, sestra je ubila sestru, a rođak rođaka. Ubijena su i dva dužnosnika PDK. Ali dva ubistva koja su potresla cijelu zemlju bila su ubistva Marigone Osmani u Uroševcu i tragedija u Glođanu. Početkom ove godine Gazeta Express donosi sažetak ovih slučajeva.

Trostruko ubistvo - napad na autobus u Glođanu

Glođanska tragedija ostat će zapamćena kao jedno od najstrašnijih ubistava ikada počinjenih na Kosovu. Trostruko ubistvo dogodilo se 26. novembra navečer oko 19 sati.

Te noći, autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice u Dečane napadnut je kalašnjikovim. Poginuli su vozač autobusa i dva učenika.

O motivima slučaja se u satima, čak ni prvih dana, nije znalo ništa. Postojale su glasine o terorističkom napadu, ali policija je rekla da nema razloga vjerovati da bi napad mogao imati takve motive.

Osumnjičeni za napad nekoliko dana nisu identificirani. Osnovno tužilaštvo u Peći je 11. decembra objavilo da su u tom slučaju uhapšena trojica osumnjičenih.

O motivu još nije dano službeno saopštenje, no u mediji se šuškalo o samoubistvu djevojke prije dvije godine, za što je neko okrivio vozača.

Ona koja je izvršila samoubistvo bila je kćer/sestra osumnjičenih za napad na autobus.

Trojica uhapšenih trenutno su u pritvoru.

Okrutno ubistvo 18-godišnjaka iz Uroševca

Državu je potreslo i ubistvo koje se dogodilo u Uroševcu, krajem avgusta. 18-godišnja Marigona Osmani je brutalno ubijena, zlostavljana dva dana zaredom.

U Hitnu pomoć u Uroševcu dovele su je dvije osobe bez znakova života.

U ovom slučaju osumnjičeni su bivši Marigonin partner Dardan Krivaqa i Arbër Sejdiu, oba imena poznata organima reda.

Prema Sudu, ubistvo je počinjeno iz niskih pobuda.

U saopštenju Osnovnog suda u Uroševcu o određivanju mjere pritvora protiv Krivaqe navodi se da je „okrivljeni 22. avgusta 2021. godine u Uroševcu, u svom stanu, namjerno, okrutno, iz niskih pobuda, noć prije, prvo izvršio psihičku nasilje, zatim fizičko nasilje, koje se nastavilo i kritičnog dana, sve dok pokojnica nije preminula".

U međuvremenu, za Sejdiua se kaže da je "sve vrijeme bio prisutan na mjestu događaja i sudjelovao u vršenju fizičkog i psihičkog nasilja, čime je direktno doprinio počinjenju zločina, odnosno smrti pokojnice, a zatim su istu doveli i ostavili u Opštoj bolnici u Uroševcu, bez znakova života, dok dvojica optuženih bježe u nepoznatom pravcu”.

Ubistvo dvojice službenika PDK u Peći

Mjesec dana kasnije, ubistvo koje se dogodilo u Peći šokiralo je sve. Dvojica dužnosnika Demokratske partije Kosova, Astrit Ademaj i Blerand Kadriaj, ubijeni su nakon svađe.

Sumnja se da je Blerand Kadriaj ubio Astrita Ademaja, dok se sumnja da je Bleranda ubio Astritov brat Avniu.

Prema rješenju za početak istrage, tužilaštvo je prikupilo dokaze iz kojih se vidi da su se žrtve sastajale u jednom lokalu, gdje su tokom razgovora izvadili oružje i ubacili metke u cijevi.

“Nakon što su se žrtve sastale, prisutni su bili i optuženi Avni i svjedok N.N. Tokom razgovora počinje eskalirati situacija između dvije žrtve, tako da obje žrtve odjednom izvlače oružje, ubacuju metke u cijev i nastavljaju razgovor”, stoji u rješenju.

Navodi se da je optuženi Avni Ademaj uzeo oružje od sada pokojnog Astrita Ademaja i pucao u pravcu sada pokojnog Bleranda Kadrijaja.

“Na trenutak, dok su žrtve razgovarale, optuženi Avni uzeo je oružje od žrtve Astrita i istovremeno počeo pucati na sada pokojnog Bleranda, koji je također istovremeno pucao na žrtvu Astrita i optuženog Avnija. Usljed ovog pucanja, optuženi Avni je lišio života žrtvu Bleranda, koja je ubijena na licu mjesta, dok je žrtva Astrit upucan od strane sada pokojnog Bleranda, a također je i okrivljeni Avni zadobio ozljede na dlanu lijeve ruke”, kaže se u rješenju Tužilaštva.

Motiv ovog slučaja nije službeno poznat, no prema riječima porodice Astrita Ademaja, ubistvo se dogodilo iz političkih motiva.

Otac ubio sina u Prištini

Još jedno teško ubistvo koje se dogodilo prošle godine bilo je ubistvo Alberta Krasniqija, kojeg je ubio njegov otac Skënder Krasniqi.

Proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i pet mjeseci zbog krivičnog djela "ubistvo iz nehata".

Slučaj se dogodio 27. januara prošle godine oko 17 sati. Sam Skënder Krasniqi nazvao je policiju i prijavio da je ubio sina.

Nakon tragedije bio je u ozbiljnom emotivnom stanju.

Njegov advokat Ramiz Krasniqi izjavio je za list Express da su na mjestu gdje se zločin dogodio bile kamere, a snimke je uzela policija.

“Ne znam što su članovi porodice izjavili, ali znam da je ubistvo slučajno”, rekao mi je Skënder. Sada da vidimo o čemu govori snimka kamere. Vjerojatno su bile kamere, policija ih je uzela, ali sad jesu li bile funkcionalne ili ne, ne znam, jer taj dio nisam vidio. Taj dio je bio s kamerama, ali znam da je policija otišla i vjerujem da su ih oni uzeli”, izjavio je advokat Krasniqi.

Prema riječima advokata, oružje koje je sada pokojni Albert kupio, bilo je bez dozvole.

Bivši suprug ubio je svoju ženu i počinio samoubistvo u Emshiru u Prištini

Ubistva žena nastavljena su i prošle godine. 42-godišnjakinju s inicijalima S.S. ubio je bivši suprug, koji je kasnije počinio samoubistvo.

12 dana prije nego što je lišena života, muškarca je prijavila policiji.

Žrtva je i ranije imala problema sa suprugom. Stranke su policiji poznate po prijavi za napad i porodično nasilje i 2019. godine.

Sumnja se da se ubistvo dogodilo zbog problema koje je par imao jedno s drugim. Također se navodi da su se nedavno razišli - bili u brakorazvodnom postupku.

Sestra je ubila svoju sestru u Kosovu Polju

Jedna 33-godišnja žena je tragično umrla prošle godine u Kosovu Polju. Sumnja se da je ugušena jastukom od strane oko tri godine mlađe sestre.

O tragičnoj smrti 33-godišnje žene iz sela Vragoli u Kosovu Polju odmah se oglasila Policija Kosova.

„Oko 12 sati dobili smo informaciju o sumnjivom smrtnom slučaju u selu Vragoli u Kosovu Polju. Na mjesto događaja odmah je izašla policija, kao i liječnici Hitne pomoći koji su konstatovali smrt unesrećene, 33-godišnjakinje. Na temelju početnih podataka uviđaja, uprkos činjenici da postoje elementi koji upućuju na nasilnu smrt, policija s posebnom pažnjom istražuje slučaj kao sumnjivu smrt i poduzima sve potrebne istražne i vještačko-medicinske radnje - vještačenje, što bi pomoglo u istrazi događaja te potpunom pojašnjenju i rasvjetljavanju slučaja”, saopštila je policija.

Nastavnik ubio roditelja učenice u Peći

Peć je šokiralo još jedno tragično ubistvo koje se dogodilo maja mjeseca. 50-godišnjak s inicijalima G.K. ubijen je iz vatrenog oružja, nekoliko metara od svog stana.

Osumnjičeni za ubistvo je bivši razredni starešina žrtvine kćeri, Xhevdet Januzaj.

Nastavnik fizike osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci i zabranu bavljenja profesijom za krivično djelo "seksualno zlostavljanje", počinjeno 2019. godine, dok je učenica - žrtva ovog slučaja bila kći G.K., u to vrijeme 13-godišnjakinja.

Prema tvrdnjama porodice žrtve, on je nekoliko puta dolazio u njihov stan i pretio sjekirom.

Njegove postupke G.K. je prijavio policiji. Dan prije nego što je ubijen, rekao je njegov sin za novine Express. No, žrtvina porodica je u prošlosti primila prijetnje nastavnika da povuku svoje izjave o seksualnom napadu na učenicu.

Ubistvo između rođaka u Batlavi, Podujevo

U mjestu Batlava, opština Podujevo, također je počinjeno ubistvo. 41-godišnjaka s inicijalima G.B. ubio je njegov rođak.

Prema riječima rodbine žrtve i počinitelja, par je imao stalne i različite probleme, uključujući i imovinske.

Ubistvu je prethodila međusobna svađa, gdje je, prema navodima policije, osumnjičeni pucao na žrtvinu kuću i pobjegao.

Godina završena ubistvom prodavca u Mitrovici - do avgusta 2021. počinjeno je 19 ubistava

Policija Kosova se također oglasila o ubistvima počinjenim prošle godine. Prema policijskim statistikama, zaključno s avgustom ove godine počinjeno je 19 ubistava, od čega 12 teških.

Posljednje ubistvo počinjeno je u Mitrovici. Pokušaj pljačke, koji se dogodio u ulici “Mbretëresha Teutë” u Mitrovici, završilo je ubistvom.

Vlasnik lokala je poginuo, jer nije preživeo zadobijene ozljede.

Vijest o njegovoj smrti potvrdila je glasnogovornica mitrovačke bolnice Nita Mustafa-Hakaj.

 “Mogu potvrditi da je jedna ranjena osoba, koja je došla na liječenje, preminula. Pošto se cijeli događaj sada dogodio, ne mogu iznositi druge informacije", izjavila je Mustafa-Hakaj.

Detalje o pljački iznio je i glasnogovornik policije za regiju Mitrovice Avni Zahiti.

Kazao je kako na osnovu prvih istražnih radnji poznato da su dvojica osumnjičenih i maskiranih osoba, uzd prijetnju pištoljem, pokušali opljačkati žrtvu koja se nalazila u svojoj trgovini. Usljed hitaca koje su osumnjičeni ispalili na žrtvu, žrtva je ranjena.

Dvojica osumnjičenih u ovom slučaju su uhapšeni.

Trenutno se u zatvoru zbog ubistva nalaze 242 osobe

Kosovska popravna služba objavila je broj osoba na izdržavanju kazne za ubistvo.

Glasnogovornik KPS-a Florent Gashi izjavio je za Express da su trenutno 242 osobe u zatvoru zbog ovog zločina.

Oni su osuđeni za sljedeća krivična djela: ubistvo, teško ubistvo, ubistvo iz nehata, ubistvo iznad potrebne zaštite i ubistvo s predumišljajem.

Od ukupnog broja osoba 231 je muškarac i 11 žena.

Gazeta Express