U ponedjeljak u podne

U ponedjeljak u podne u Lipljanu pronađeno je i zaplijenjeno 400 kilograma opojnih droga, za koje se sumnja da je kokain.

Pored narkotika, zaplijenjeno je oružje, municija, novac, automobili i telefoni. To je postignuto zahvaljujući međusobnoj saradnji između američke DEA, italijanskih, albanskih i kosovskih vlasti.

Zapanjujuća količina kokaina natovarena je u Latinsku Ameriku, a došla je iz Brazila u kontejneru s piletinom.

Novinarka ABC-a osigurala je reakciju italijanske strane, posebno reakciju provincije Guardia di Finanza Comando Reggio Calabria, koja je također objasnila kako je zaplijenjena droga.

GDF navodi da je najmanje 25 osoba privedeno, a 7 od njih su stavljene u lisice kao osumnjičenima za trgovinu ovom količinom kokaina.

Ilegalnu pošiljku identifikovali su carinici Fiamme Gialle i Gioia Tauro rendgenskim snimanjem izvedenim sa sofisticiranom opremom u luci Gioia Tauro, kontejnerom u tranzitu iz luke Santos (Brazil) i koja je stići kompaniji sa sjedištem u Lipljanu (Kosovo ).

Da bi identifikovali počinioci ilegalne masovne trgovine, državno tužilaštvo Reggio Calabria, DDA, naložilo je izvršenje međunarodne pošiljke bez zaplene droge. Tako je, u saradnji sa kosovskim i albanskim tužiocima, velika količina kokaina ostavljena za slanje na odredište, gdje je kasnije postalo moguće uhapsiti osobe umješane u ovu međunarodnu trgovinu.

Droga u maloprodaji u evropskim centrima za trgovinu drogom, omogućila bi organiziranom kriminalu da zaradi više od sto miliona eura.