Uhapšene dvije osobe

Muškarac i žena iz turističke agencije u Peći uhapšeni su zbog sumnje da su putnicima obezbjeđivali lažne testove na koronavirus i izdavali ih u ime privatne laboratorije iz Peći, prenosi Koha.

Osnovno tužilaštvo Peći je potvrdilo da je dvoje osumnjičenih uhapšeno i zadržano 48 sati, ali bez iznošenja dodatnih detalja.

"Državni tužilac je zadržao dvije osove zbog sumnje da su počinile krivično djelo falsifikovanja isprave. Oni su osumnjičeni za snabdjevanje građana dokumentima o testiranju na kovid-19. Takođe, u koordinaciji sa policijom preduzimaju se neophodne istražne radnje", rekao je portparol tužilaštva Skadar Nikqi.

Prema Nikqiju, državni tužilac je zatražio pritvor za dvoje osumnjičenih. S obzirom na to da je istraga u toku, još nije poznato koliki je broj izdatih lažnih testova na kovid-19. Laboratorija u čije ime su testovi izdati je o slučaju obavjestila predstavnike zakona.

"Mi nemamo nikakve veze sa ovim što se dogodilo. Ime naše laboratorije je već zloupotrebljeno. Kontaktirali smo s vlastima i obavjestili ih da te testove nismo izdali mi. Pregledali smo protokol i potvrđeno je da ta falsifikovana ispitivanja nije obavila naša laboratorija. Mi nismo podneli prijavu, možda je to učinio inspektorat u Peći", rekli su iz te laboratorije.

U opštinskom inspektoratu u Peći su negirali da su upoznati sa slučajem i istovremeno su odbacili mogućnost  da su informacije procurile od njih.

"Ne, ne znam za taj slučaj, a nismo ni obavjestili policiju. Nismo imali nikakve informacije  o tom slučaju. Sada to čujem prvi put", rekao je Kefsere Kelmendi Lani, šef sanitarnih inspektora u opštini Peć.

Policija u Peći samo je naznačila da je dobila informaciju da kompanija izdaje lažne testove na kovid-19.

"Policija je dobila informaciju da se sumnja da ta turistička agencija izdaje lažne testove. Kada su te osobe privedene, nakon razgovora obavješten je tužilac, koji im je odredio pritvor od 48 sati", rekao je portparol policije u Peći Fadil Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha