Podigao uzbunu

Italijanski tužilac za maloljetnike u Trstu Leonardo Tamborini prethodnih dana podigao je uzbunu zbog trgovine djecom sa Kosova i njihove zloupotrebe, ukazujući da je kranje vrijeme da se taj problem shvati ozbiljno - "dok ne bude kasno".

Prema saznanjima Kosovo Onlajna, Tamborini je o ovom problemu i ranije upozoravao, početkom ove godine je zbog trgovine djecom s Kosova obavestio zvaničan Rim, ali je do danas reakcija italijanskih vlasti izostala. Italijanski mediji pisali su o tome u februaru, a prije nekoliko dana je priča ponovo aktuelizovana.

Po podacima italijanske Vlade, u toku 2018. godine sa teritorije Kosova ušla je ukupno 481 maloljetna osoba bez roditeljske pratnje, a u toku 2019. njih 411. Ovaj fenomen je posebno izražen u regiji oko Trsta, gdje policija potvrđuje da se najmanje jedan slučaj ulaska registruje svakog dana.

Svjedoci navode da put kreće iz Prištine, preko Beograda, Šida, a zatim tajnim prijelazima preko brda sve do Italije. Svjedoci kažu da se krijumčari mijenjaju na svakoj granici, da imaju odlične međusobne veze i da je zabranjen razgovor među maloljetnicima.

Prije nego što budu poslati u zajednice, najčešće katoličke domove, maloljetnici se, prema prikupljenim informacijama, registruju u slovenačkoj studentskoj kući "Đački dom“. Tužilac Suda za maloljetnike u Trstu Leonardo Tamborini kaže da je to mafijaški posao.

"Govorimo o poslu mafije vrijednom najmanje 100.000 eura mjesečno. Sva njihova putovanja su organizovana i jedini koji se sa njima bavio je prištinski tužilac koji je podneo zahtjev za dostavljanje informacije o tome šta se sa maloljetnicima dešava u Italiji“, rekao je on.

Ravnodušnost je nažalost obostrana, i od strane prištinskih vlasti ali i lokalne tršćanske zajednice koja prihvata pridošlice dok god ne remete građane Italije. Međutim, ove maloljetničke grupe sve više postaju devijantne i opasne za grad, smatra tužilac.

Kada postanu punoljetni, postaju dio organizovanog kriminala, šverca droge i oružja, a glavne rute su im Trst-Venecija-Milano. S obzirom da sve više predstavljaju opasnost za italijansko društvo u koje se nikako ne uklapanju, tršćansko tužilaštvo podiglo je najveći stepen nacionalnog upozorenja da se ovaj lanac hitno prekine.

Dok je tužilaštvo pokazalo razumevanje za nepostupanje po ovom pitanju zbog epidemiološke situacije, Tamborini je ovih dana ponovo podigao uzbunu kako bi problem bio shvaćen krajnje ozbiljno.

U februaru 2020. godine je novinar italijanskog lista "L’Espresso“ boravio na Kosovu navodeći da je razvijena "mafijaška mreža specijalizovana za maloljetnike bez roditeljske pratnje, a da su mnogi roditelji spremni da svoju djecu pošalju u Trst“.

Novinar je uzeo izjave mnogih roditelja koji su djecu poslali sa „trgovcima“ u Italiju navodeći da su ih slali prije punoljetsva, a plaćali su između 3.500 i 4.500 eura po detetu, kada bi im se, poslije otprilike nedjelju dana javili iz Trsta. Kako se navodi, svaka porodica počinje da prikuplja ovaj novac kada djete napuni 13-14 godina, kako bi bili sigurni da će prije 18. rođendana moći da ode u inostranstvo.

Izvor: Kosovo Online