Nalazi Tužilaštva u Trstu

Maloljetni Albanci s Kosova stižu u Italiju ilegalno i, kad steknu punoljestvo, uz lažne ugovore o radu dobijaju pravo boravka, a postaju pripadnici mreže organizovanog kriminala, piše italijanski list "LaStampa", na osnovu nalaza Tužilaštva za maloljetnički kriminal suda u Trstu.

Šef tog tužilaštva, Leonardo Tamborini, preneo je "LaStampi" da kanalima organizovanog kriminala "najmanje 200 tih maljoletnih robova biva godišnje prebačeno ilegalnim putevima imigranata" s Balkana.

Neki od njih su rekli italijanskoj policiji da za takav put u Italiju "organizatorima čije je sjedište na Kosovu" plaćaju po 3.500 eura po osobi.

Za trgovce "bijelim robljem" je, objasnio je Tamborini, bitno da su ti kosovski Albanci mlađi od 18 godina jer tako u Italiji po zakonu automatski stiču pravo na bar privremeni boravak.

Kada postanu punoljetni, organizovani kriminal im pribavlja lažne dozvole za rad i time dobijaju pravo uslovnog boravka, iako odmah nestaju i gubi im se svaki trag, a mahom su uključeni u organizovan kriminal, šverc droge, oružja, prostituciju.

Tršćanski tužilac Tamborini je riješio da digne uzbunu jer ta trgovina maloljetnim "bijelim robljem" s Kosova i manjim dijelom iz Albanije, nekažnjeno traje već pet godina. Oni u Italiju, kako je rekao, stižu preko Srbije, Mađarske i Austrije ili Slovenije.

Maloljetni Albanci najprije pohađaju tečajeve italijanskog jezika, jer je to uslov za dozvolu boravka, ali znanje im ostaje vrlo skromno i stalno im je potreban tumač, rekao je tužilac.

"Kad napune 18 godina", dodao je Tamborini, "na čudesan način im stiže ponuda da rade na građevinama firmi čiji su vlasnici njihovi sunarodnici, kosovski Albanci koji nesumnjivo nisu ni vidjeli onoga koga treba zaposle".

Time je boravak u Italiji obezbjeđen i mladi Albanci, rekao je tužilac, "jednostavno nestaju, ali znamo da jedan dio odlazi u Lombardiju i oblast Venecije, dok neki ostaju u Trstu i uključuju se u prave bande mladih, nerijetko vrlo opasnih, zbijenih snažnom nacionalnom pripadnošću i činjenicom da ni najmanje nisu uklopljeni u italijansko društvo".

Tamborini je naglasio da je neodrživo da dozvolu za rad izdaju "firme o kojima se ne zna ništa", te im je omogućena boravak, dok bi svakako moralo da se utvrdi kuda odlazi i šta radi to "bijelo roblje".

Tužilac je, piše "LaStampa", poslao izvještaje o tom problemu i zatražio reagovanje ministarstava unutrašnjih poslova, rada i zdravlja u Rimu, ali dosad bez rezultata.

Upozorio je da "nema znakova da je došlo do promjena na putu krijumčarenja" maloljetnika s Balkana, a kao posebno zabrinjavajuće ocjenio što su maloljetni Albanci prokrijumčareni ilegalnim kanalima, dok "struktura organizovanog kosovskog kriminala nastavlja da obavlja svoje poslove koji za šverc maloljetnika donose najmanje 700 hiljada eura godišnje".