Policija Kosova pretresla je prostorije pokreta "Samoopredeljenje" tragajući za liderom te organizacije Aljbinom Kurtijem koji treba da bude priveden na suđenje.

"Policija, a zatim i specijalne jedinice policije, bez naloga za pretres, kontrolisali su kuću u kojoj je sedište Pokreta, uključujući i tavan kuće", izjavio je za prištinske medije jedan od lidera "Samoopredeljenja" Glauf Konjufca. Prema njegovim rečima, Kurti nema namjeru da se pojavi na današnjem ročištu jer ne priznaje sudsko veće Eulexa.

Kurti je optužen za tri krivična dijela - za učešće u grupi koja je izvršila krivična dijela, ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, kao i za pozive na nasilje tokom protesta u Prištini 10. februara 2007. godine.

U tim protestima i sukobima sa UNMIK policijom poginula su dva demonstranta, a povređeno je više od 80 ljudi.

Nakon ponovnog pokretanja postupka protiv Kurtija grupa od 64 nevladine organizacije na Kosovu pokrenula je potpisivanje peticije protiv suđenja lideru "Samoopredeljenja".

Do sada je, prema tvrdnjama iz tih nevladinih organizacija, prikupljeno više od 175.000 potpisa. Pored Kosova, potpisi su prikupljani i u Makedoniji, Crnoj Gori, na jugu Srbije i u Albaniji.

I Skupština Kosova je na sjednici od 8. aprila razmatrala zahtjev 150.000 građana da se prekine postupak protiv Kurtija. Međutim, na sjednici koja je trajala oko šest časova nisu usvojeni zaključci.