Broj poginulih u zemljotresu, koji je zahvatio udaljeni planinski region u oblasti Jušu u provinciji Kinghaj na sjeverozapadu Kine, porastao je na 617, javili su danas kineski mediji.

Kineski zvaničnici rekli su da je poginulo 617 lica i da je 9 980 povrijeđeno, ali i da se 313 lica vodi kao nestalo, zbog čega broj nastradalih nije konačan.

U opštini Jijegu 85 odsto objekata se srušilo. Urušilo se i nekoliko škola i za najmanje 56 učenika se zna da su poginuli.

Kineski predsjednik Hu Jintao pozvao je sve koje mogu da se uključe u akcije spasavanja kako bi iz ruševina bilo izvučeno što više preživjelih, dok je oko 5 000 spasilaca poslato u pogođenu oblast.

Kineski spasioci izvukli su iz ruševina više od 900 živih ljudi.

Američka agencija za geološka ispitivanja javila je da je zemljotres bio jačine 6,9 stepeni Rihterove skale.

Agencija Sinhua prenosi da je napukla lokalna brana i da "radnici pokušavaju da spriječe izlivanje vode", ali nije saopšteno više detalja.

Pojedini mostovi i putevi u okrugu Jushu su oštećeni ili potpuno neprohodni, što otežava napore spasilaca.

Aerodrom je otvoren, ali su saobraćajnice koje vode do njega pretrpjele veliku štetu.

U oblasti Jušu živi oko 100.000 ljudi na veoma raširenom području, a zemljotres je najjače pogodio relativno gusto naseljenu oblast Jijegu.

Kineski predsjednik i premijer Ven Jijabao obećali su da će spasioci imati svaku moguću podršku i u oblast je poslat potpredsjednik Vlade Hui Lijangi da nadgleda dopremanje humanitarne pomoći. Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama, koji je rođen u Kinghaju, saopštio je da se moli za žrtve zemljotresa.