Michael Giffoni, specijalni posrednik Evropske unije za sjeverni dio Kosova, kaže da njegovo imenovanje na tu funkciju ne znači podjelu pokrajine na dva dijela.


"Razlog za moj angažman je želja EU da se poboljšaju odnosi sa Srbima na sjeveru Kosova, a nikako njegovu podjelu na dva dijela", objasnio je Giffoni, koji je italijanski ambasador u Prištini.

On je za novosadski "Dnevnik" rekao da je EU do sada imala izvjesnih političkih prepreka u komnikaciji sa sjevernim dijelom Kosova.

"Da bismo preskočili te prepreke, u Briselu su shavtili da je neophodno pronaći osobu koja bi olakšala i pospješila dijalog, kao i saradnju s predstavnicima Srba u tom dijelu Kosova", dodao je Giffoni.

On je poručio da srpsko stanovništvo mora da shvati da je, sve što EU radi na tom dijelu Kosova, usmjereno ka poboljšanju njihovih uslova života i životnog standarda.

"Unija je veoma angažovana na pomoći interno raseljenim licima srpske nacionalnosti, a takođe i finansira seriju projekata u vezi sa poljoprivredom i šumarstvom u sjevernom dijelu Kosova", naveo je Giffoni.