Evropski komesar za proširenje Olli Rehn upozorio je u Sarajevu da BiH odbijanjem butmirskog paketa rizikuje da ostane samo u pridruženom, a ne punopravnom članstvu EU.

"Političari u BiH treba da budu svjesni da je ovo važan trenutak za zemlju. Ako ne bude napretka u ispunjenju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnoj evoluciji, koja će zemlju učiniti kredibilnom prvo za kandidatski status, a potom i punopravno članstvo, onda zemlja rizikuje da ostane u nekoj vrsti pridruženog članstva, na šta se odnosi Sporazum o stabilizacaiji i pridruživanju, a koji ne implicira punopravno članstvo", rekao je Rehn.

Evropski komesar Olli Rehn i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, uoči nastavaka pregovora političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU i SAD, poručili su da BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi nastaviti proces pridruživanja EU i NATO-u.

"Paket će obuhvatiti pitanja koja će omogućiti državi da ima nadležnosti da efikasno ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO-u. Ovo je paket i nemoguće je uzeti jedan njegov dio, a drugi odbaciti. Riječ je o izbalansiranom prijedlogu", rekao je Steinberg.

Rehn je odbacio svaku mogućnost da dogovor obuhvati samo uslove za gašenje OHR-a bez ustavnih promjena i naglasio da je suština pregovora dogovor o paketu reformi neophodnih za napredak zemlje, a ne da svaka od stranaka uzme ono što joj odgovara, pišu današnje "Nezavisne novine".

"BiH rizikuje da ostane iza svih zemalja u regionu, a to ne smijemo dopustiti. Ovo je ključni momenat za zemlju, jer teško će BiH u skorijoj budućnosti imati ovakvu priliku. Slijede izbori i svjesni smo da to nije period dobar za razgovore, a potom slijedi i formiranje vlasti", istakao je Rehn na brifingu za novinare četiri dnevna lista.

Steinberg je naglasio da ponuđeni paket donosi korist svima u BiH, zbog čega je vrijeme da se političari izdignu iznad pojedinačnih interesa.

"Razgovaraćemo o problemu entitetskog glasanja, kao i svim ostalim segmentima koji blokiraju procese u zemlji", istakao je Steinberg.