Poljoprivrednici sa Kosova danas su protestovali u centru Prištine. Oni zahtjevaju zabranu uvoza robe iz Srbije i finansijsku pomoć kosovske vlade.

Zbog veoma teške situacije kosovske poljoprivrede, federacija sindikata poljoprivrednika Kosova, je uputila niz zahtjeva Vladi Kosova, među kojim je i zabrana uvoza robe iz Srbije.

Direktor sindikata Tahir Tahiri, je rekao da proizvodi koji dolaze iz Srbije utiču na stvaranje nelojalne konkurencije proizvodima na Kosovu.

"Prije dva dana smo identifikovali đubrivo koje se uvozi iz Srbije, koje je falsifikovano, i na osnovu analiza, ono sadrži otrovne materije koje su veoma štetne po zdravlje. Ovi problemi sa Srbijom se ponavljaju. Zahtevamo da se obustavi ovaj uvoz jer imamo više štete nego koristi“, kaže on.

Protest, na koji su neki od poljoprivrednika stigli i traktorima, podržao je i lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti.

Aktivisti tog pokreta su nedavno započeli kampanju bojkota i zabrane uvoza robe iz Srbije. Kurti je na skupu u Prištini rekao da roba koja se uvozi na Kosovo ne podleže kontroli.

“Polovina uvoza na Kosovo je iz Srbije, granični prelazi 1 i 31 koji su spaljeni pre dve godine i dan danas se ne kontrolišu. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova roba iz Srbije se još lakše uvozi”, smatra Kurti.

Među zahtevima poljoprivrednika su da 10 odsto budžeta Kosova bude izdvojeno za poljoprivredu, da se obezbedi subvencija od 200 evra po hektaru, da se obezbede krediti za poljoprivrednike sa kamatom od tri do četiri odsto i da se subvencioniše prozivodnja mleka.

Poljopivrednici su, ako se zahtjevi od Vlade Kosova ne ispune, najavili dalje proteste.