Međunarodni komitet Crvenog krsta zatražio je da se obezbjedi što više informacija o nestalima na Kosovu kako bi se otkrila sudbina 1 862 nestalih.

To je zaključak sastanka radnih grupa Prištine i Beograda, održanog na Kosovu, na kojem je Međunarodni komitet Crvenog krsta bio medijator. Kako je saopšteno iz kancelarije Crvenog krsta u Prištini, na sastanju je zaključeno da treba učiniti još više kako bi se pomoglo porodicama nestalih koje još ne znaju šta se dogodilo sa njihovim rođacima.

Prema rečima Line Milner, delegatkinje Crvenog krsta koja je predsjedavala sastanku, glavni problem je da nedostaju informacije o mogućim grobnim mestima.

"Obe strane ovo treba da tretiraju kao prioritetno pitanje", rekla je Milnerova.

Beograd je zatražio ispitivanje lokacije kod kopa Belaćevac, gde se procenjuje da ima oko 20 tela nestalih i ubijenih kosovskih Srba.

Sledeće lokacije na Kosovu su kod Livočkog jezera, Košara i Suve Reke. Predstavnici Prištine su zatražili ispitivanje tri lokacije u centralnoj Srbiji.

Međunarodni komitet crvenog krsta će nastaviti da insistira da obe strane daju više informacija o sudbini nestalih, da mobilišu domaće i međunarodne aktere čija je pomoć odlučujuća u tom procesu, kao i da istražuje relevantne informacije u međunarodnim arhivama, navodi se u saopštenju.