Priština i Beograd su izloženi sve većim zahtevima da razgovaraju o praktičnim pitanjima. Politiički analtičari u Prištini smatraju da su razgovori o tome neizbežni, ali da je problem hoće li i kakve će rezultate oni dati.

Politički analitičar Agron Bajrami smatra da će do razgovora doći nakon što Međunarodni sud pravde da svoje savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Prema njemu Priština je pogrešila što do sada ništa nije tražila kao zamenu za razgovore, kako je to učinio zvanični Beograd.

„Beograd je znao šta da traži kao zamenu za razgovore. Dobio je liberalizaciju kroz pritiske koje je vršio, dok Kosovo nije uspostavilo konkretne zahteve u razmeni za učešće u ovim razgovorima, koji su neizbežni , tako da nije obezbedilo i konkretne koristi i za sebe“, smatra Bajrami.

Postoji mnogo konkretnih praktičnih pitanja koja se mogu razmatrati između Prištine i Beograda smatra politčki analitičar Ismail Hasani ali to ne podrazumeva i relaksiranje odnosa između dve susedne zemlje.

„U ovoj fazi mislim da se ne radi o relaksiranju odnosa, jer pored problema nestalih ima i drugih osetljivih pitanja kao što su kontrola granica, demarkacija, svakodnevni problemi odnosa među susedima u državnom smislu. Ne može se govoriti o relaksaciji odnosa, ali su to neophdna pitanja koja treba rešiti“, kaže Hasani.

Za Srbiju samo šargarepa, a ne i štap

Srbija nije priznala i svakodnevno ponavlja da neće priznati Kosovo i čini sve da bojkotuje regionalne i međunarodne skupove na kojima učestvuje ili je pozvano Kosovo. Poslednji primer je konferenca na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Hasani smatra da ukoliko EU nastavi da toleriše takvo ponašanje Srbije onda EU ulazi na put koji nema kraja.

“Ako Brisel ponovi grešku sa Brda onda mislim da će se stvoriti situacija da će evropska diplomatija biti prinuđena da spasava samu sebe u odnosu na bezuslovne privilegije koje u nekim situacijama daje Srbiji“, smatra Hasani.

Prema Bajramiju, nasuprot svih bojkota koje Srbija čini prema regionalnim skupovima potrebnim na putu Balkana prema evropskim integracijama, ona je vrlo blizu integraciji. To će se prema njemu dogoditi, jer Brisel Srbiji nudi samo šargarepu a ne i štap.

„Za mene je problem da dok se Srbiji, da tako kažem nudi veoma realna i opipljiva šargarepa kako bi ona sela za pregovarački sto, Kosovo ne zna šta može da dobije, odnosno šta može da joj ponudi međunarodna zajednica u razmeni za prihvatanje dijaloga sa Srbijom nasuprot činjenici da Srbija ne priznaje Kosovo“, objašnjava on.

Prema najavama i sadašnja turneja zamenika američke državne sekretarke Džejmsa Stajnberga će biti deo pokušaja SAD i međunarodne zajednice da se Kosovo i Srbija privole da razgovaraju o konkretnim praktičnim pitanjima.

Izvor: RSE