Ministar rada i socijalne politike Republike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da bi Srbi i nealbanci u enklavama na Kosovu trebalo da se ponašaju kao nekadašnji vođa Albanaca Ibrahim Rugova prema državi Srbiji tokom vlasti Slobodana Miloševića.

Albanci nisu nikada priznavali državu Srbiju. Srbi nikada ne treba da priznaju Kosovo, ali treba da koriste sve što mogu od međunarodnih institucija da ojačaju svoj položaj", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoju novu stranu, Socijaldemokratsku partiju Srbije.

Ljajić je naveo da to ne važi za Srbe na sjeveru Kosova koji su u 10 puta boljem položaju od onih u enklavama i dodao da je potrebno osmisliti državnu strategiju koja neće biti ista za sjeverno Kosovo i za enklave.

"Ako Srbi u enklavama kažu 'naš je interes da učestvujemo na izborima na Kosovu' da predsjednik Vlade Kosova Hashim Thaqi ne bi našao pet Srba koje će isturiti na izbore i dati im veliki budžet i time praviti fikciju od izbora i fikciju od lokalnih samouprava, nemojte onda te ljude nazivati izdajnicima", rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da se mora obezbjetiti odgovarajući plan povratka raseljenih Srba i nealbanaca na Kosovo.

"Po svim anketama, velika većina kaže da bi se vratila, ali je bajka da će se svi vratiti, jer iskustva govore da je uspjeh ako se poslije ratova vrati 30 odsto ljudi. Hajde da vratimo tih 30 odsto, jer to nije političko pitanje i UNMIK, KFOR i EULEX će imati velikih problema da se tome suprotstave", rekao je Ljajić.