Njemački ministar odbrane Karl Theodor Guttenberg koji je juče doputovao u posjeti Kosovu potvrdio da će smanjenje broja vojnika KFOR-a na Kosovu biti nastavljeno u zavisnosti od razvoja bezbjednosne situacije na Kosovu.

Nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiujem Gutenberg je kazao da očekuju razvoj događaja nakon odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

"U isčekivanju smo odluke Međunarodnog suda pravde, koji razmatra zakonitost o nezavisnosti Kosova. Normalno da će, nakon te odluke biti razvojnih procesa. Neznamo kakva će biti odluka. Ali ono što, mogu slobodno da kažem je to da je stav Njemačke o nezavisnosti artikulisan od ranije i neće biti promjenjen", kazao je Guttenberg i dodao da se broj njemačkih vojnika u KFOR-u neće promjeniti, ali da će smanjenje biti nastavljeno u zavisnosti od bezbjednosnog stanja na Kosovu.

"Njemačka Vlada smatra da smanjenje treba da se odvija u skladu opšte odluke KFOR-a, a ne na osnovu individualnih odluka država", naglasio je Guttenberg.