U ofanzivi koju pakistanska vojska izvodi protiv talibanskih ekstremista u pokrajini Južni Waziristan do sada je ubijeno 60 pobunjenika, a stradalo je i pet Pakistanaca, saopćili su u nedjelju vojni dužnosnici.

Oko 28.000 Pakistanaca od nedjelje ujutro neprestano razmjenjuje vatru sa oko 10.000 tvrdokornih talibana, uključujući 1.000 Uzbeka, i pojedinih pripadnika Al-Qaide.

Najveći otpor talibana zabilježen je prilikom pokušaja Pakistanaca da povrate kontrolu nad gradom Kaisora, a u okršaju je u nedjelju ujutro ubijeno sedam talibanskih boraca i jedan pakistanski vojnik, prenijela je agencija Reuters.

Ofanziva pakistanske vojske uslijedila je nakon većeg broja napada ekstremista u različitim dijelovima zemlje, uključujući i upad u pakistanske vojne štabove, u kojima je ubijeno više od 150 ljudi.

Vojnici su, prema službenim informacijama, okružili pobunjenike na sjevernom dijelu Južnog Waziristana izvodeći koordinirane napade sa sjevera, jugoistoka i jugozapada, uz podršku avijacije i artiljerije.

Veći sukob izbio je u naselju Nawaz Kot, gdje su talibani ispalili nekoliko raketnih granata.

"Velika borba trajala je do ponoći, a tokom jutra su u nedjelju u grad ušli pakistanski tenkovi, nakon čega su talibani počeli da ispaljuju rakete", rekao je Gul Nawaz, koji živi blizu ovog naselja.

Lokalni dužnosnici su u subotu saopćili da je nekoliko hiljada civila pobjeglo iz Južnog Waziristana očekujući početak ofanzive, a da je promet otežan jer je vojska blokirala putove.

Procjenjuje se da se u ovoj pokrajini krije oko 10.000 radikalnih talibana.