Zamjenik ministra inostranih poslova Grčke Dimitris Drukas rekao je danas u Atini da je prijedlog naziva "Sjeverna Makedonija" prihvatljiv u okviru grčkih stavova o rješavanju spora o nazivu Makedonije.

"Poznato je da je (posrednik UN Metju) Nimic dao ovu ideju kao naziv sa geografskom odrednicom, što je prijedlog i ideja u okvirima razmišljanja grčke strane", rekao je Drukas, kako je objavila atinska TV-stanica Skaj.

On nije precizirao kada bi se problem naziva mogao riješiti, ali je istakao da "Grčka želi rješenje, ali neće da bude zatočenik roka u kojem bi spor trebalo da bude riješen".

Drukas je rekao da očekuje da politički lideri Makedonije promijene pristup, da dođu za pregovarački sto pod pokroviteljstvom UN, i da budu konstruktivni.

"Ukoliko ima političke volje, problem će se riješiti", rekao je Drucas.

Drukas je to rekao dva dana prije najavljenog susreta premijera Grčke i Makedonije, Jorgosa Papandreua i Nikole Gruevskog u Briselu. To će biti njihov drugi sastanak za nekoliko mjeseci.

Makedonija i Grčka se od 1991. godine spore o pravu Makedonije na taj naziv koji Grčka smatra dijelom svog istorijskog nasljeđa i čiju upotrebu smatra izrazom teritorijalnih pretenzija svog sjevernog susjeda na njenu istoimenu pokrajinu.

Najnoviji predlog posrednika UN za rješavanje spora Metjua Nimica je "Sjeverna Makedonija" .

Makedonija navodi da problem nije samo promjena naziva države, već i to što Grčka traži neprihvatljivu promjenu naziva makedonske nacije, jezika, pasoša i ostalih elemenata nacionalnog identiteta.