Direktor Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović izjavio je da će ova agencija, u saradnji sa drugim državnim organima Srbije, u najskorijem vremenskom roku uspješno završiti saradnju sa Hagom hapšenjem dva preostala haška bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Siguran sam da ćemo u najskorijem vremenskom roku rešiti ovaj problem i tako ukloniti najveću prepreku koja stoji na putu Srbiji u daljim evropskim integracijama", rekao je Vukadinović.

Na svečanosti u sjedištu Agencije, povodom obilježava 110 godina postojanja civilne službe bezbjednosti u Srbiji, Vukadinović je rekao pripadnici BIA, u saradnji sa drugim državnim organima, kojima je to, takođe, prioritetna obaveza, danonoćno rade na lociranju i hapšenju haških optuženika Mladića i Hadžića.

On je rekao da je zadovoljan profesionalnom saradnjom sa drugim službama bezbjednosti i državnim organima, što je, kako je naveo, rezultiralo i stabilnim stanjem bezbjednosti u Srbiji, uprkos brojnim bezbjednosnim rizicima.

Povodom Dana Agencije, predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je odlučan obračun s kriminalom, posebno s kriminalom prikrivenim u državnim institucijama.

"Kada se neko bavi kriminalom prikrivenim u državnim institucijama, onda je njegovo zloćudno, maligno delovanje po društvo i društvene institucije kudikamo opasnije i izaziva veću društvenu opasnost", rekao je Tadić.

On je istakao da je srpsko društvo, kao i sva društva u regionu, iz rata devedesetih izašlo sa teškim socijalnim problemima i kriminalizacijom društva.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocijenio je da BIA predstavlja jedan od stubova sistema sigurnosti u zemlji i doprinosi borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u skladu sa nacionalnim interesima Srbije.

Cvetković je istakao da su bezbjednosni kapaciteti zemlje podignuti su na viši nivo, formiranjem Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Biroa za kordinaciju kao njegovog izvršnog organa.

Pripadnici Bezbjednosno informativne agencije obelježavaju 17. oktobar, u znak sjećanja na 1899. godinu, kada je Skupština Kraljevine Srbije donijela zakon o ustrojstvu Centralne državne uprave - Odjeljenja za povjerljive poslove policije.

BIA formalno postoji od 27. jula 2002. godine, kada je na snagu stupio Zakon o BIA, kojim su civilni obavještajno bezbjednosni poslovi, prvi put u savremenoj srpskoj istoriji, izdvojeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.