Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar kaže da je Srbija u posljednje vrijeme preosetljiva zbog očekivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu.

Slovenački mediji prenose da je Samuel Žbogar u Briselu rekao da je to vjerovatno i razlog zbog kog predsjednik Srbije Boris Tadić nije došao na konferenciju na Brdu kod Kranja.

"Nijedno predloženo rješenje nije bilo prihvatljivo za Srbiju, zbog bojazni srpske strane da bi to prejudiciralo status Kosova", rekao je on. 

Time je Žbogar odgovorio na pitanje da li su tačni nezvanični navodi da je Španija pritiskala predsjednika Borisa Tadića da ne učestvuje na konferenciji na Brdu kod Kranja.

"Da li će to raditi u Sarajevu, videćemo.To je stvar španskog predsjedništva i Ashtonove", odgovorio je Žbogar.

Na pitanje hoće li Španiji, koja nije priznala Kosovo, uspjeti da na konferenciji u Sarajevu učestvuju i Srbija i Kosovo.

"Svakako ćemo od Evrospke unije očekivati da učestvuju i Srbija i Kosovo", rekao je slovenački ministar.

On je odlučno odbacio pisanje britanskog lista "Economist" koji je napisao, nakon konferencije na Brdu, da bi sada Slovenija, iz osvete, mogla da ometa Srbiju na njenom putu ka EU.

"Slovenačka vlada ne radi osvetoljubivo, već racionalno i u našem je interesu i evropskom interesu da Srbija nastavi evropski put. Mi ćemo je u tome podržavati, kao što smo i do sada", rekao je Žbogar.

On je rekao i da je Srbija važna država u regionu i element stabilnosti, zbog čega je u interesu Slovenije da Srbiji evropski put ostane prioritet.