KFOR će u narednih pet dana organizovati vježbu razmještanja svojih jedinica širom Kosova, radi jačanja svojih i sposobnosti EULEX-a-a i kosovske policije.

Operacijom koja je počela danas i koja će trajati do 27. marta, direktono će rukovoditi komandant KFOR-a Markus Bentler, a njome će biti mobilisane mnoge jedinice iz svih multinacionalnih borbenih grupa. U najavi vježbe ističe se da će KFOR svojim snagama na Kosovu rukovoditi veoma fleksibilno i odlučno.

Cilj ovih operacija je da se ojačaju sposobnosti KFOR-a, EULEX-a i Kosovske policije kako bi mogli da reaguju na bilo koji scenario koji dovodi u pitanje bezbjednost.

To je takođe prilika da se radi sa osobljem KFOR-a poslije prilagođavanja njegove strukture.

"Trenutne operacije predstavljaju namjeru da se još jedom na terenu potvrdi da KFOR može da se osloni na fleksibilnije operacije i razmjesti trupe brzo i odlučno kad god i gdje god je to potrebno", navodi se u saopštenju iz komande KFOR-a u Prištini.

Ukazuje se takođe da je saradnja KFOR-a i bezbjednosnih organizacija na Kosovu jedan od stubova KFOR-ove sposobnosti da očuva bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.