Američki ambasador u Prištini Christofer Dell kaže da Beograd ima zastareo stav kada poziva Srbe da ne učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu 15. novembra.


"To je zastarela perspektiva koja datira iz perioda od prije deset godina. Ovakva politika tiče se više samog Beograda nego dobrobiti Srba koji žive ovdje na Kosovu. Ja se ipak nadam da se Beograd neće, u ovim nedeljama pred izbore mešati i pokušavati da ometa izbore", rekao je Dell za KiM radio.

Govoreći o predstojećim izborima na Kosovu, predsjednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković rekla je da joj je žao što Beograd nije na jedan relaksiraniji način prihvatio učešće i prijavljivanje Srba na novembarskim lokalnim izborima.

„Bojim se da na taj način gubimo intelektualni potencijal, koji ostaje u lokalnoj samoupravi koja je izabrana na srpskim izborima. Nažalost, ta lokalna samouprava funkcioniše na način na koji ne može da pomogne ovdašnjim Srbima, jer oni prosto imaju samo simulaciju vlasti“, rekla je Trajkovićeva.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani za 15. novembar održaće se u 36 od 38 opština, dok će u novim opštinama Sjeverna Mitrovica i Parteš, predviđenim planom Martija Ahtisarija, izbori biti naknadno održani.