State Department objavio je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. U novom izvještaju navodi da su vlade širom svijeta prošle godine nastavile sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava.

Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, na Kosovu, kao glavni problemi navode se korupcija, neefikasno sudstvo, policijsko maltretiranja zatvorenika, dok se u izvještaju dalje naglašava da je nasılje nad manjınama u opadanju , ali još uvijek ostaje  problem srpske paralelne strukture.

Zakonodavstvo na Kosovu u najvećoj mjeri osigurava neophodnu pomoć za poštovanje i zaštitu ljudskih prava u mnogim oblastima, od poštivanje osnovnih sloboda, slobode izražavanja i medija, zaštita manjina, žena i djece, međutim, korupcija i pravosuđa ostaju glavni problemi  u vezi  ljudskih prava u zemlji - procjene je u najnovijem izvještaju  State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu.

Baš kao i za bilo koju drugu zemlju, izvještaj analizira različite aspekte ljudskih prava na Kosovu.

Zakon predviđa kazne za korupciju službenika, ali Vlada nije sprovela zakon na efikasan način.

Zvaničnici koji su obuhvaćeni korupcijom prošli su nekažnjeni, a  na osnovu izvještaja Svjetske banke, korupcija je ozbiljan problem.

"Postoji opći dojam o postojanju korupcije u vlasti. Međunarodne i nevladine organizacije, dosljedno su izvještavale da korupcija ostaje ozbiljan problem. Nedostatak efikasnog pravnog sistema i slabosti u vladavini prava su doprinijeli u korupciji vlasti ", navodi se u izvještaju State Departmenta.

Prema  State Departmentu "Izvještaj o ljudskim pravima na Kosovu 2009", na engleskom jeziku potpuni tekst možete pročitati klikom na link: http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2009/eur/136039.htm