Na brodu u medjunarodnim vodama u Atlanskom okeanu zaplijenjeno je 2,8 tona kokaina, medju uhapšenima u inostranstvu ima i državljana Srbije, a najavljuje se još hapšenja, piše danas beogradski Blic.

Pripadnici Bezbjednosno informativne agencije (BIA) i američka agencija za borbu protiv droge (DEA) zaplijenili su juče 2,8 tona kokaina na glavnom putu krijumčarenja te droge iz Južne Amerike ka Evropi. Akcija je sprovedena u sklopu medjunarodne operacije presecanja ilegalne trgovine narkotika.

List prenosi da je u Srbiji i inostranstvu u toku hapšenje umešanih u to krivično dijelo, kao i da medju uhapšenima ima "dosta državljana Srbije koji su jedni od organizatora ovog posla".

Dodaje se da će se hapšenje nastaviti i narednih dana. 

Vrijednost zaplijenjenog kokaina se procjenjuje na oko 120 miliona eura, dok bi prilikom ulične prodaje vrijednost te droge dostigla oko 250 miliona eura, saopštila je BIA.

Dodaje se da će nadlježni organi Srbije nastaviti istragu u suradnji sa Specijalnim tužilaštvom protiv organizovanog kriminala.

Prema pisanju Blica, "uporište medju narkobosovima Latinske Amerike koji u svojim rukama drže krijumčarenje kokaina ka Evropi, imaju četvorica srpskih državljana" koji su u policijskim dosijeima označeni "kao vodje najačih kriminalnih grupa" za koje se vezuju "i brojna ubistva, otmice, iznude i pranje novca".

"Na čelu najjače grupe je osoba koja je trenutno u zatvoru u Beogradu zbog zločinačkog udruživanja i ubistva... kao i osoba koja je svojevremeno slovila za glavnog suparnika Željka Ražnatovića Arkana", navodi izvor lista iz policije.

U Srbiji je u prvih šest meseci zaplijenjeno 7,7 kilograma kokaina.