Šefica evropske diplomacije Catherine Ashton izjavila je da Evropska Unija ne smije dozvoliti da ima neuspjeha na zapadnom Balkanu.  

"Na zapadnom Balkanu, više nego bilo gdje, Evropska unija ne može dozvoliti neuspjeh", kazala je Catherine Ashton.

"Zaključak do kojeg sam ja došla (tokom posjete Zapadnom Balkanu) jeste da region napreduje, čak i ako je taj napredak nejednak i nepotpun. Evropska perspektiva ostaje glavni sveobuhvatni okvir - i kao naš cilj i kao glavni motivator za reforme", rekla je Ashtonova predstavljajući evropsku spoljnu politiku pred Evropskim parlamentom.

Ona je istakla da napredak ka članstvu u EU zavisi od predanosti domaćim reformama, poštovanju ljudskih prava, vladavini zakona i regionalnoj saradnji.

"Mi svoju strategiju podržavamo svim raspoloživim spoljnopolitičkim sredstvima. Na Kosovu imamo najveću civilnu misiju. U Bosni i Hercegovini smo rad misije ALTHEA prilagodili stabilizovanoj situaciji i razvijamo program obuke. Takođe, trudimo se da se evropska poruka čuje u kampanji pred oktobarske izbore. Širom regiona postigli smo napredak u viznoj liberalizaciji i kontaktu između ljudi", rekla je Ashton.

Ona je dodala da je strategija EU za Balkan upravo ono što bi trebalo da bude - strateška u svojim ciljevima, višestrana u upotrebi sredstava i skrojena po mjeri kada je u pitanju njena primena", dodala je ona.

Ashton je istakla da je upravo Balkan mjesto na kojem je "rođena evropska spoljna politika" i da je zbog toga "više nego bilo gdje drugde neuspjeh tu nedopustiv".

Govoreći o formiranju evropskog spoljnopolitičkog tijela - Službe za spoljašnju akciju, visoka predstavnica je rekla da, kao kad se pravi svaki drugi novi sistem, početak nije lak i postoje problemi, ali da se mora izgraditi "robustan sistem koji će omogućiti Uniji da bolje izlazi na kraj sa problemima današnjice, ali i sa problemima koji će nastati u budućnosti".

"Sada imamo šansu da izgradimo ono što su mnogi širom Evrope, i mnogi u ovom Parlamentu, dugo priželjkivali - jaču, kredibilniju evropsku spoljnu politiku", rekla je ona, dodajući da je EU već godinama pokušavala da stvori okvir i da sprovede sveobuhvatnu strategiju, ali da sistem i strukture koje su do sada postojale to nisu omogućavali, dok bi sada, sa Lisabonskim sporazumom to trebalo da bude moguće.

Govoreći o zajedničkoj bezbjedonosnoj i odbrambenoj politici, Ashton je rekla da je zapanjujuće koliko je EU uspjela da postigne na tom polju u posljednjih deset godina.

"Više od 70.000 muškaraca i žena učestvovalo je u ovom periodu u više od 20 misija. Mi krize rješavamo na evropski način, sveobuhvatnim pristupom, podržavajući međunarodno pravo i sporazume i u tjesnoj saradnji sa ključnim partnerima", rekla je ona ističući saradnju sa NATO i UN.

U ovom smislu, Ashton je navela da bi trebalo ozbiljno razmotriti ideje o formiranju zajedničkog evropskog glavnog štaba koji bi planirao i sprovodio operacije, kao i uspostavljanje odbrambenog savjeta.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost je zaključila da je potražnja za evropskim učešćem na svjetskoj sceni ogromna i da EU mora izaći u susret toj potražnji.

"Lisabonski sporazum nam pruža priliku. Trebalo bi da djelujemo u skladu sa slovom, ali i sa duhom ovog sporazuma imajući na umu zašto su evropski lideri ovaj sporazum uopšte i usvojili. Razlog je bio jasan - izgradnja jače, sveobuhvatnije, samopouzdanije evropske spoljne politike", rekla je na kraju svog obraćanja  Cathrine Ashton.