Kabinet Vlade je najavio izdavanje biometrijskih pasoša za građane Kosova u 2010, kao jedan od uslova uključivanje u proces liberalizacije viznog režima.

U okviru priprema za uključivanje u ovaj proces, Vlada Kosova je na današnjoj sjednici odobrila akcijski plan za provedbu Vodiča Vlade Kosova na liberalizaciji viznog režima s Europskom unijom 2009-2011.

Ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti je rekao da je cilj uključivanje Kosova u procesu liberalizacije viznog režima i odluku Vlade za odobrenje Vodiča, MUP je izradilo nacrt akcijskog plana, na kojem usko surađuje sa svim relevantnim institucijama za provedbu osnovnih kriterija.

On je spomenuo donošenje antikorupcijske strategije, izgradnju politike za azil, upravljanje granicom, upravljanje azilom, upravljanje podacima i ostale korake koji vode ka ispunjavanju kriterijuma EU za uključivanje u proces liberalizacije viznog režima.

Dok je glasnogovornik vlade Memli Krasniqi obećao da će svi građani Kosova imati bimetrijske pasoše u 2010. godini. Krasniqi je izrazio duboko uvjerenje da će Kosovo u kraćem vremenskom razdoblju od svih zemalja u regionu ispunitekriterije za europske integracije.