Na Kosovu danas počinje kampanja za lokalne izbore 15.novembra, prve od kako su kosovske institucije proglasile nezavisnost u februaru prošle godine.

Centralna izborna Komisija Kosova je prihvatila kandidature 74 političke stranke i grupe građana za učešće na opštinskim izborima.

Predsednica CIK-a Nustrin Ljušta je izjavila da je za opštinske izbore prijavljeno 35 albanskih i 23 srpska politička subjekta.

Izbori će biti održani i u novoosnovanim opštinama sa srpskom većinom: Gračanica, Klokot, Ranilug i proširena opština Novo Brdo, a neće biti održani u Partešu i Severnoj Mitrovici koje su predviđene kao nove srpske opštine.

Kako je najavljeno, izbori bi tamo trebalo da budu organizovani u maju iduće godine.

Gotovo svi subjekti kosovskih Albanaca su izabrali Prištinu za otvaranje svoje kampanje. Kosovski Srbi će predizborne aktivnosti početi u Gračanici i okolnim selima.

U Prištini je potpisan kodeks ponašanja tokom kampanje, koji poziva stranke i ostale učesnike izbora na fer ponašanje i poštovanje demokratskih načela.

Srbi i dalje podeljeni po pitanju učešća na izborima

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić za Radio Slobodna Evropa je izjavio da Srbi, naročito nakon poziva predsednika Srbije Borisa Tadića, ne treba da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima:

“Svaki izlazak Srba na te izbore znači priznavanje nezavisnog Kosova. Zato tražimo da gradjani ne izadju na ove izbore a od vlasti u Beogradu da krenu u jednu pravu kampanju za bojkot izbora, kako od vlasti tako i od crkve, jer se samo tako, na neki način, mogu ubediti Srbi da ne izadju na separatističke lokalne albanske izbore.”

Lider Srpskog pokreta otpora sa sedištem u Gračanici (na centralnom Kosovu) Momčilo Trajković, jedan od kandidata na kosovskim izborima, smatra da izlaskom na izbore ne znači da Srbi prihvataju nezavisnost Kosova. On za radio Slobodna Evropa kaže da Srbi sa Kosova izlaskom na izbore prihvataju one institucije i instrumente vlasti koji omogućavaju da u realnom životu žive bolje:

“Ja smatram da tu realnu vlast treba da preuzmu realne snage, dakle, snage koje žele da pomognu svom narodu i rešavaju ključna pitanja. Jer vidite, Srbi južno od Ibra prihvatili su sve. Prihvatili su policiju, prihvatili su da plaćaju struju, vodu, poreze…Sva svoja prava rešavaju kod opštinskog suda u Prištini, odnosno kod opštinskih sudova svuda na Kosovu i Metohiji, potom kod organa uprave…Sva svoja prava Srbi iz Gračanice i okolnih mesta rešavali su u lokalnoj samoupravi u Prištini. Prema tome, mi treba da uzmemo sudbinu u svoje ruku.”

RFE