Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner razgovaraće danas u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima. Analitičari vjeruju da će Kosovo biti glavna tema susreta.

Zvanično je najavljeno da će gavne teme tokom Kušnerove posete Srbiji intenziviranje bilateralnih odnosa, evropske integracije i angažovanje Francuske na razvoju celokupnog regiona i poboljšanju odnosa između Beograda i Prištine.

Simeon Pobulić iz Foruma za međunarodne odnose u izjavi za RSE program kaže da veruje da će upravo Kosovo biti glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima. On smatra da u vezi sa Kosovom postoji mnogo problema van problema statusa.

“Problem pozicije severnog Kosova koji onima koji su priznali Kosovo ne odgovara, jer su ga priznali u celini administrativne podele. Zbog toga im ne odgovara neko otcepljenje tog dela ili neka druga uprava. Međutim, teško je naći rešenje koje ne bi priznalo realnost za to severno Kosovo, a to je da tamo živi srpska većina i da ima veoma veliki broj Roma", objašnjava Pobulić i dodaje:

“Pored toga tu se odmah nadovezuje i problem povratka naših izbeglica ili, tačnije rečeno, povraćaj njihove imovine. Pred kosovskim sudovima taj se problem ne može rešiti, jer oni koji su bespravno zauzeli zemlju, ne mogu da je napuste. Za mnoge je to čak životno pitanje. Ali kada se umeša EULEX to se nekako reši."

Pobulić podseća da, kada je reč o Kosovu, postoji i problem carine i problem protoka roba u jednom i u drugom smeru. On veruje da bi i to mogla da bude tema današnjih razgovora o Kosovu.

Ono što, prema rečima sagovornika RSE, ne treba dovoditi u pitanje jeste podrška Francuske evropskim integracijama Srbije.

“Oni će podržati naše priključivanje EU. Tu neće odstupiti od svog ranijeg stava. Čak mogu da kažem da oni u tom pogledu imaju jasniji i rezoluntniji stav od Nemačke. Ne znam da li tu imaju nešto da nam prigovore. Ja ne vidim i mislim da tu stvari teku dosta dobro. Možda bi moglo nešto bolje, ali nema mesta nezadovoljstvu”, smatra Pobulić.

Francuski ministar će, posle Beograda, otputovati u Prištinu gde će sutra razgovarati sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.