Turska je na prekretnici, a sukob između vlade i vojske mogao bi imati katastrofalan ishod, tvrdi u ponedjeljak autor uredničkog komentara u londonskome The Timesu.

Ta zemlja, koja je stup NATO-a, potencijalna članica Evropske unije i strateški partner Zapada na Bliskom istoku, našla se na rubu katastrofe.

Ako aktualni sukob između umjerene islamističke vlade Recepa Tayyipa Erdogana i vojnog establišmenta završi vojnim udarom ili pak izazove politički ili vjerski motivirano nasilje, Zapadu i regionalnoj stabilnosti bit će nanesena neprocjenjiva šteta.

Premijer Erdogan iz ovog sukoba mora izaći kao pobjednik, navodi se u komentaru lista.

Neprihvatljivo je da u jednoj zemlji koja želi postati član evropske obitelji vojni dužnosnici budu imuni od civilnih sudova, da imaju veto na političke odluke, da blokiraju rješenje na Kipru i da mogu plašiti vladu.

Premijer, međutim, mora biti vrlo taktičan, strpljiv ali i odlučan kako bi izbjegao da bijesni vojni establišment zemlju gurne u stanje rasula, što je upravo ono što su sudionici urote otprije sedam godina navodno i željeli postići, ističe uvodničar Timesa.