Još uvijek se ne zna kolika je šteta izazvana snažnim zemljotresom od 8,8 stepeni po Richteru, koji je rano jutros pogodio centralni Čile. Zasad se zna da je najmanje 78 mrtvih, ali se taj broj povećava iz sata u sat.

"Cijela zgrada se tresla. Prozori su lupali. Osjećali smo kako se zidovi pomiču", riječi su kojima je Leo Perioto, stanovnik Santijaga, opisao zemljotres koji je u Pacifiku pokrenuo cunami. On je noćas skočio iz svog kreveta u domu na šestom spratu zgrade u Santiagu.

Stanje katastrofe proglašeno je u zemlji, a upozorenje na cunami izdato je i na Havajima, Australiji, Novom Zelandu i pacifičkim otočkim nacijama.

Brojne zgrade su srušene, aerodrom u Santiagu je zatvoren, a svi letovi otkazani do daljnjeg. Ljudi su na ulicama, u strahu i beznađu.

Veliki plimni talas dohvatio je naseljeno područje ostrva Robinson Kruso, na 660 km od čileanske obale, saopštila je predsjednica Michele Bachelet.

Havaji prve jače valove očekuju u 11:19 sati po lokalnom vremenu.

Epicentar zemljotresa, nakon kojeg je uslijedilo nekoliko manjih, bio je na 341 km od glavnog grada Santijaga, a dogodio se u 3:34 po lokalnom vremenu.