Nakon što je rano jutros centralni Čile pogodio jak zemljotres od 8,8 stepeni po Richteru, Pacifički centar za praćenje opasnosti od cunamija izvjestio je o plimnom valu visokom preko 2,5 metra. Dvadeset minuta nakon prvog, uslijedio je i drugi, nešto manji potres, od 6,2 stepena, javlja Sky News.


Zemljotres s epicentrom u blizini grada Concepciona mogao bi donijeti cunami obalama Čilea, Perua i Ekvadora, a oprezni moraju biti i oni u Panami, Kostariki i Kolumbiji, zbog čega je izdato i upozorenje stanovnicima priobalnih područja. Ne očekuje se da bi cunami mogao stići do obala SAD-a i Kanade, ali će se nastaviti s praćenjem njegovog kretanja.

Pacifički centar saopštio je da, prema njihovim informacijama, ima indicija da se cunami formirao.

Još uvijek se ne zna kolika je šteta izazvana ovim potresom, niti ima li žrtava, ali agencije javljaju kako su mnoge zgrade oštećene, a građani nervozni i uplašeni.

Novinar AP-a javlja da u Santijagu ima oštećenja i da su neki dijelovi grada bez struje. Telefonske linije su zauzete, a negdje i prekinute, a šteta je posvuda. Stanovnici su nakon zemljotresa izašli na ulice, grlili se i plakali, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Argentini.

Filipinske vlasti su, prenosi Khaleej Times, izdale upozorenje lokalnim zajednicama na istočnoj strani arhipelaga da se pripreme za moguću evakuaciju.

U Concepcionu živi oko 200.000 stanovnika i to je drugi po veličini grad u Čileu.

Inače, upravo Čile je u maju 1960. pogodio najjači zemljotres na svijetu, magnitude 9,6 stepeni. Tada je poginulo 1.655 osoba, a oko dva miliona ljudi ostalo je bez domova.

Cunami koji je pritom formiran prouzrokovao je smrtne slučajeve i ogromnu štetu i u SAD-u, Japanu, na Haitiju i Fipilinima.