Konkretnim aktivnostima Policije Kosova na sjeveru Mitrovice u martu će započeti realizacija strategije za sjever zemlje, piše "Koha ditore".

Policija Kosova će pojačati prisustvo na sjeveru grada, a među prvim mjerama biće zatvaranje nezakonitih pumpi u Bošnjačkoj mahali i na putu za selo Suvi Dol. Pored ostalog, Policija Kosova će se postarati da uredi parkiranje vozila u tom dijelu grada i onemogući prodaju na ulici.

Te aktivnosti su dogovorene u srijedu na sastanku predstavnika UNMIK-a na sjeveru Kosova i Policije Kosova. List prenosi i reči međunarodnog zvaničnika koji je tražio anonimnost da će ova operacija biti početak ostvarivanja strategije za sjever Kosova koju je izradila Međunarodna civilna kancelarija (MCK).

"Ne možemo reći da UNMIK zvanično postaje strana u strategiji, ali je to pristup koji se traži u strategiji. UNMIK u ovom slučaju na naš zahtjev samo ostvaruje zadatke koje je trebalo da uradi mnogo ranije", rekao je izvor "Kohe ditore".

Dnevnik ističe da se u srijedu administrator UNMIK-a za sjever Mitrovice Vladimir Anuhin sreo sa opštinskim inspektorima Obradom Kovačevićem i Zoranom Bratićem i rukovodiocima policijske stanice na sjeveru Mitrovice Miljijom Miloševićem i Darkom Gusnićem. Na tom sastanku, kako saznaje "Koha ditore", donijeta je odluka da započnu konkretne akcije radi povećanja efikasnosti policije i određeni su rokovi za ostvarivanje donijetih odluka.

Kako saznaje list, odlučeno je da se zatvore sve benzinske pumpe u Bošnjačkoj mahali i prema Suvom Dolu na sjeveru grada i da od 1. marta počne da funkcioiniše "pauk" koji će uklanjati nepropisno parkirana vozila.

Takođe, biće zatvoreni svi ilegalni parkinzi i uklonjeni svi ilegalni objekti iz ulica Oslobođenje i Kralj Petar čime će biti onemogućena prodaja na ulici.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki potvrdio je da su donijete ove odluke, ali je odbio njihovu vezu sa strategijom za sjever Kosova.

Veze tih odluka sa strategijom za sjever Kosova zvanično je odbacila i MCK.