Ambasador Italije u Prištini i izaslanik EU na sjeveru Kosova Michael Giffoni kaže da je nezavisnost Kosova direktno povezana sa stabilnošću čitavog regiona.

Giffoni je u intervjuu KIM radiju kazao da je jako važno da stanje na terenu ne preraste u problematično već da treba, kako je rekao, "stvoriti situaciju na terenu koja neće biti prepreka evropskoj perspektivi Kosova, Srbije i drugih zemalja regiona".

"Evropska unija odlučila je prošle godine da pojača svoju ulogu, poveća kredibilitet i vidljivost u sjevernom dijelu Kosova. To se desilo zato što EU zaista želi da se posveti problemima lokalnih zajednica i da im pruži pravi osjećaj svojih aktivnosti", kazao je Giffoni, koji je nedavno imenovan i za posrednika Unije za sjever Kosova.

Prema njegovim riječima, trebalo bi rješavati pitanja koja su prije svega vezana za svakodnevni život građana ovog dijela Kosova, bez politizacije i u dogovoru sa predstavnicima Srba.

"Radimo na poboljšanju uslova života i doprinosu ekonomskoj i socijalnoj situaciji kako bi stvorili stvarnu integraciju i stvarnu solidarnost između zajednica. Ne želimo da potenciramo pitanje vlasti već pitanje usluga", rekao je Giffoni.

Giffoni je kazao da će odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu u stvari predstavljati neobavezujuće mišljenje koje neće imati momentalne poslijedice.

"Svako ima pravo na tumačenje tog mišljenja, ali ako je ono dobro i jasno napisano neće biti potrebe za različitim interpretacijama", zaključio je Giffoni.