Predsjednici Kosova i Srbije, Fatmir Sejdiju i Boris Tadić, mogli bi se sastati u martu u Sloveniji, tokom sastanka EU i zemalja zapadnog Balkana.

Dnevnik "Expres“ prenosi da je ta ideja potekla od slovenačkog šefa diplomatije Samuela Žbogara i da je Tadić navodno obećao da će učestvovati na martovskom sastanku u Sloveniji. S druge strane, domaćin - Slovenija, ali i zvanični Brisel, imaju za cilj da na tom sastanku bude prisutan i predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu.

Srbija nema ništa protiv učešća Kosova na regionalnim skupovima ako je to u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i ako je Kosovo adekvatno predstavljeno kao UNMIK-Kosovo, saopštio je Kabinet predsjednika Srbije Borisa Tadića povodom izjave šefa slovenačke diplomatije o mogućem susretu Tadića sa kosovskim predsjednikom.

Slovenačka državna agencija prenela je ranije da će 20. marta na na Brdu kod Kranja bitu održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja ovog regiona, prvi put poslije 18 godina.

Premijer Slovenije Borut Pahor ocjenio je u jednoj od ranijih izjava da će konferencija na Brdu kod Kranja "biti prelomna iz više aspekata" i da je njen cilj da se "nađu rješenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskom regionu".

Slovenački premijer je naveo da će na konferenciju biti pozvan i predstavnik Kosova koji će, prema njegovim rečima, biti "zastupljen na primjeren način".

Inicijativu za ovu konferenciju dali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a među organizatorima skupa su i Savjet Evrope i Evropska komisija.